fbpx
Skip links

Ultimativen test wireless gaming slušalk – SteelSeries Siberia 800 vs Logitech G933

Danes imamo za vas pripravljen pravi spektakel najbolj prestižnih izdelkov v kategoriji brezžičnih gaming slušalk, Logitechov G933 Artemis Spectrum in Steelseries Siberia 800. Kdo bo nadvladal v tej bitki titanov? Berite naprej.

 

Če gremo za začetek čez pregled obeh slušalk – začenši s cca 100 € ugodnejšimi Logitechovimi G933, se ponašajo le te z glavnimi lastnostmi:
Slušalke v notranjosti imajo 40 milimeterske driverje, kar je precej povprečna velikost v gaming svetu in relativno majhna za audiofilske rešitve. Istos lahko rečemo tudi za druge specifikacije – odzivnost od 20 Hz do 20 kHz, 39 Ohmov upornosti in glasnostjo 107 dB. Zgodba se nadaljuje z mikrofonom, ki zaznava frekvence od 100 do 20 kHz in pobira zvoke v kardioidnem vzorcu, torej bodo šumi iz širše okolice manj zaznavani kot če bi bil omnidirectional ali kaj podobnega. Glede na to da testiramo  wireless slušalke je specificiran doseg 15 metrov v hiši in 20 metrov v zunanjosti, a sam nisem nikoli imel sreče z uporabo slušalk med kuhanjem v slabih 7 metrov oddaljeni kuhinji, a so stene v stanovanju konkretno debele in je vaša izkušnja lahko prav gotovo drugačna. Zdržale bi naj 12 ur brez osvetlitve in 8 z osvetlitvijo, vendar lahko potrdimo le slednjo številko, saj nismo videli smisla v RGB osvetljenih slušalkah če nato nebi uporabljali le te osvetlitve. V škatli dobimo 3.5 milimterski kabel s kontrolami za nastavljanje volumna, RCA na 3,5mm kabel, USB kabel za napajanje, adapter za nastavljanje wireless mixa o katerem bomo več povedali kasneje in seveda odstranljive ploščice za ušesa, o katerih bo prav tako padla kaka konkretna.

V Steelseries Siberia 800 prav tako najdemo 40 milimeterske driverje, ki delujejo med 20 in 20 kHz, z nekoliko nižjo glasnostjo od G933 pri 100 dB, ki je več kot dovolj za vsako uporabo pri kateri si res nočemo namerno poškodovati ušes. Mikrofon je unidirectional, torej pobira zvoke le iz ene smeri in zaznava frekvence od 100 do 10.000 Hz pri -44 db občutljivosti. Doseg je navkljub manjšim navedbam Steelseriesa identičen Logitechovim in mi prav tako ne dovoli da bi lahko bil produktiven v kuhinji – mogoče mi hočejo proizvajalci nekaj povedati khm khm. Baterija ima življenjsko dobo 20 ur, kar je bila naša izkušnja, saj je po recimo dobrem  dnevu in pol uporabe baterija začela pešati – kar pa smo hitro mitigirali z enostavno zamenjavo baterije (saj sta v embalaži vključeni dve), in smo v roku nekaj minut imeli vnovič brezžično izkušnjo, ne pa da smo po 8 urah naslednjih nekaj ur priklopljeni na kabel kot pri G933. V paketu kot rečeno dobimo 2 bateriji, optični, USB, napajalni, 3,5 milimeterski, TRRS 3,5 milimeterski in 2,5 milimeterski kabel za uporabo z vsemi napravami in konzolami. To je seveda poleg samih slušalk in lepega škatlastega oddajnika, v katerega je vključen lep knof za nastavljanje glasnosti, izbiranje vhodov, polnjenje baterije – medtem ko je k G933 vključen le enostaven USB oddajnik in smo za vse nastavitve prepuščeni programski opremi ali tipkam na slušalkah.

Preden pričnemo z direktno primerjavo je nujno potrebno izpostaviti razliko več kot 100 evrov v priporočeni maloprodajni ceni izdelkov. A vseeno je izkušnja uporabe noč in dan. Logitech G933  je definitivno navdušujoča iz vidika RGB osvetlitve na slušalkah, ki zagotovi, da izstopajo kamorkoli jih nesemo, a konec koncev je kakovost izdelave nekoliko ceneno plastična za to ceno, saj je plastika ista kot na modelu G230, ki stane 60 evrov. Zdi se, da so obdržali isto ogrodje in ga le nadgrajevali z osvetlitvjo, celim kupom programabilnih tipk in bolj nastavljivim mikrofonom – vendar je v notranjosti še zmeraj Clio, le da je “spimpan” s spojlerji in napihnjenim motorjem. Po drugi strani je Steelseries Siberia 800 že iz spočetka zastavljena kot luksuzna, top of the line rešitev in ima po  dobo, bolj podobno Mercedezu, če sledim prejšnji analogiji. Morebiti nima tako dobre obvladljivosti, a je bolj udobna, elegantna in dovršena.

Tako je upravljanje zvoka na lepo integriranem koleščku na M800 slušalkah in na oddajniku bistveno boljše od Logitechove rešitve, čeprav ima ta kovinski kolešček. Ob spreminjanju dolžine slušalk M800 zadovoljivo klikne, medtem ko je na G933 klik takšen, da nas včasih prav zaskrbi za slušalko, češ, a nam bo ostala v roki ali nam jo bo uspelo nastaviti? Isto je aktiviranje mikrofonov z izvleko iz notranjosti slušalk bistveno bolj zadovoljivo na M800, tudi ob pritisku na mute se konica mikrofona obarva rdeče. Na koncu je razlika v uporabi v majhnih stvareh, detajlih, ki pa pustijo trajni pečat pri izkušnji.

Ob primerjavi zvoka naj povem, da je širina na G933 večja, reproducira več frekvenc in slišimo več detajlov v glasbi, a tisti zvoki, ki jih Siberia 800 predvaja, kar je malenkost manj kot konkurent, pa imajo večjo moč in prisotnost. Slednja ima tudi večjo prisotnost basov in v videoigrah je izkušnja bolj realistična. Seveda je na obeh izdelkih možno vključiti Dolby 7.1 in DTS, ki pa po mojem mnenju ne naredi ničesar pametnega z zvokom in sem ga po uvodnem testiranju delovanja imel raje kar izključenega. Isto je moč v programskih orodjih nastavljati EQ posameznih frekvenc in tako prilagoditi zvočne profile uporabi – tako v CS:GO znižamo base da imamo kar se dober zvok korakov nasprotnikov, medtem v filmih tega zvišamo za bolj kinematografsko izkušnjo. Tu ima prednost G933, saj lahko profile nastavimo na posamezne G tipke na zadnji strani leve slušalke, medtem ko je proces par korakov daljši na Siberii, kjer moramo to nastaviti ali na računalniku ali na oddajniku.

Za mikrofona na obeh napravah bom rekel, da sta slaba – definitivno dovolj, da nas bodo sogovorci slišali, vendar je zvok vedno plehek in nima globine. Res menim, da je čas da tudi mikrofonom v gaming segmentu proizvajalci posvetijo nekaj pozornosti.

Še udobje moramo predelati preden lahko povzamemo ta ultimativen test brezžičnih slušalk – za tega bi rekel, da je pri obeh na enakem nivoju, vendar popolnoma drugačna. G933 so zaradi zračne plastične površine ušesnikov in naglavnega traka bolj – zračne in lažje na glavi ter posledično nikoli ni prišlo do tega, da bi nam ušesa postala vroča ali da bi prišlo do neudobja. Se je pa nekajkrat zgodilo to pri Steelseriesovih slušalkah, vendar je to za pričakovati pri s spominsko peno napolnjenih usnjenih blazinicah, ki pa so na drugem nivoju udobja in izolacije zvoka. Moram izraziti še nezadovoljstvo glede neprestanega padanja stranskih pokrovčkov na G933, ki se odstranijo pod istim kotom kot jemljemo slušalke z glave in so nam skorajda vsakič ostale v rokah.

Pod črto več prinese k izkušnji občutno dražji komplet slušalk, a to je bilo tudi pričakovano in stvari, ki jih za svojo ceno da G933 niso nezadovoljive. Pravzaprav je daleč od tega – oba kompleta slušalk sta solidna in bosta zadovoljila večino uporabnikov, le pričakovali smo morebiti več kakovosti izdelave pri Logitechu in nekoliko boljši zvok pri Siberia M800, seveda za njujni ceni, ki sta v gaming segmentu med najvišjimi.