fbpx
Skip links

Logitech G410 – Kompaktna RGB mehanična tipkovnica

 

Pred nekaj leti je za dosego naziva “gamerska tipkovnica” bilo potrebno le dodati osvetlitev tipk membranski tipkovnici, a danes je situacija bistveno drugačna. Zdaj gamerji pričakujejo mehanične tipke in RGB osvetlitev s 16,8 milijona barvami – te želje pa ostajajo konsistentne tudi na najmanjših modelih. Prav to pa je Logitechova G410, je tenkeyless RGB osvetljena tipkovnica, ki v notranjosti nosi Romer-G mehanične tipke. Pa je boljša od večjega brata, modela G910, ki je bil bolj kot ne ponesrečen? Berite naprej.

Zaradi tenkeyless designa, torej manka celotne desne številčnice, zavzame na mizi s svojo dolžino 39 in širino 18,5 centimetrov bistveno manj prostora kot konkurenti s 104 tipkami. Vseeno pa bi lahko tega okleščili za dodatnih nekaj centimetrov, če bi ne vključili levega svetlečega se nosilca, branika, ali karkoli pač ta zadeva že je. Podobno je po eni strani potrebno pohvaliti vključitev naslona za roke, vendar je ta namenjen le za levo roko in tako bo leva roka bistveno bolj sproščena od desne. Sicer je celotna tipkovnica mat črne barve, z enimi deli konsistentno s celotno Logitech G linijo teksturiranimi s trikotniki. Če bi lahko izdelek sam oblikoval bi ne postavil napisa modela v vdolbino, v katero se nato lovijo smeti, a to je čisto preveč pikolovsko gledanje na izdelek. Izpostaviti je potrebno še v samo obliko vključeno ARX stojalo za telefon, na katerem lahko z uporabo namenske Logitechove aplikacije menjavamo med profili, spremljamo temperaturo računalnika in imamo skratka pregled nad dogajanjem izven igre, tudi ko smo najbolj zatopljeni v njo. Lepše bi bilo videti le, da bi ne bila mišljena kot popolonma ločen del tipkovnice, marveč fiksno pritrjena v notranjost tako kot je to na G910.

Hvala bogu, da pa pri G410 niso posnemali večjega brata pri obliki tipk, te so standardne za razliko od futurističnih in neudobnih ostrorobnih na G910, in izkušnja tipkanja je po zaslugi Logitechu ekskluzivnih na japonskem razvitih Romer-G mehaničnih switchev izjemna.  Same specifikacije pravijo, da Romer-G zaznajo klik pri 1,5 milimetra hoda ob pritisku 45 gramov, vendar je upornost tipk subjektivno nižja kot pri Cherry MX stikalih, tudi hod je nižji, celotno gibanje je pa bolj mehko. Ne mehko kot so mehki in mushy membranske tipkovnice, ampak mišljeno v dobrem smislu besede. Najbližje Romer-G stikalom pridemo, če bi na Cherry MX Browne dali O-ringe, s katerimi bi zmanjšali hod. Seveda bo krajši hod in mehkoba enim povšeči, drugim bo šla konkretno na živce – nam osebno ustreza, prav tako pa gre vsem drugim stanovalcem gospodinjstva manj na živce, saj je tudi delovanje tišje.

Glede na tenkeyless design tipkovnice bi bilo čudno pričakovati velik nabor makrojev in podobnih funkcij, vendar so na zgornjo desno stran vseeno uspeli uvrstitii Game Mode tipko, s katero ugasnemo Windows tipke da ne minimiramo igre med najbolj napetim clutchom. Poleg nje najdemo le še tipko s katero nastavljamo svetlost osvetlitve tipkovnice. In če smo že pri osvetlitvi, naj povem, da je le ta fenomenalna.

Kontrast barv je izjemen, prehodi so brezhibni, svetlost je konsistentna tako po posameznih tipkah kot po celotni tipkovnici, lučke ne utripajo, so dovolj svetle – skratka, ne najdem nobene slabe besede o osvetlitvi. Poleg tega je mogoče zaradi programabilnosti posameznih tipk integrirati svetlobne efekte v igrah ki jih igramo – tako npr. ko nas v CS:GO flashajo, bo celotna tipkovnica bele barve dokler smo flashani, ko imamo vedno manj metkov se bodo številke v zgornji vrstici barvale vedno bolj rdeče in še. Več o tem preberite in si preglejte navodila v spodnjem opisu dodanem vodiču.

Omenil sem programabilnost tipk – tem je skozi Logitech G program mogoče nastavljati vse funkcije, ki bi si jih želeli – nastavljanja funkcij določenih tipk, prilagajanja efektov in barve osvetlitev in software je uporabniku prijazen ter efektiven – le nekoliko manj nadležen bi lahko bil takrat ko niso vse naprave posodobljene na najnovejšo različico, pa tudi bi nekaterim uporabnikom bile povšeči možnosti nastavljanja makrojev, vendar na tako majhni tipkovnici težko najdemo odvečne tipke, ki bi jih lahko namenili ekskluzivno tej rabi, tako da ti ni bistvena skrb.

Pod črto je Logitech G410 Atlas Spectrum odlična kompaktna mehanična tipkovnica z izjemno RGB osvetlitvijo in kakovostnimi Romer-G switchi, ki naj bi po navedbah proizvajalca zdržali več kot 50 milijonov klikov. Če bi pa ceno spustili do 120 evrov, bi pa bila resnično bila must buy tenkeyless gamerska tipkovnica.