fbpx
Skip links

Acer Predator 17 – Gaming laptop za 3999 €

 

Danes bomo govorili o produktu podjetja, ki pred tremi leti ni imelo ničesar podobnega gaming izdelku, kaj šele celotni seriji top of the line izdelkov, ki predstavljajo sam cenovni in kakovostni vrh ponudbe, pa naj so to monitorji, prenosniki, računalniški sistemi ali kaj tretjega – to je Acer Predator. Pa dobimo to, za kaj plačamo? Berite naprej.

Izjemni cenovni postavki ustreza tudi izkušnja odpiranja embalaže – ta je neverjetna. Lično zapakirani kabli, vsak milimeter volumna do podtankosti izkoriščen in na koncu okrasna škatla, v kateri najdemo prenosnik, ki je dovolj lepa, da bi jo lahko prijateljem na obisku prodali kot designersko, ne pa stvar v kateri dobimo laptop. A bolj kot to je pomemben sam izdelek, ki ga prejmemo V škatli.

Ta je – osupljiv. Predatorjeva velikost, agresiven, hardcore in masiven design s črno-rdečo barvno podobo nam vzame besede. Ko pa se dar govora vrne pa je prva misel ta, da je prenosnik badass, gamerski badass. Je res, da je barvna podoba in filozofija oblike sila podobna Asusovim Republic of Gamers produktom, ki so vodilni na trgu. A konec koncev je posnemanje vodilnega akterja na trgu in izboljševanje njihovih slabših lastnosti čisto legitimen načrt za nastop na trgu. Tako vsaj ne gredo v smer MSI-ja, ki na prenosnike z iskanjem unikatnosti rine Cherry MX tipke.

Preden se konkretno posvetimo številkam in izkušnji uporabe je potrebno še enkrat izpostaviti, da Predator 17 nikakor ni prenosnik v pravem pomenu te besede. Velikost primerljiva s povprečno barsko mizico in teža štirih kilogramov naredita predatorja bolj primernega kot “desktop replacement”, torej kot zamenjavo za kišto in ekran, ki si jo recimo enkrat tedensko oprtamo na rame in nam je vsako minuto, ko jo moramo nositi, žal, nikakor pa ni namenjena za vsakodnevno prenašanje v službo ali iz nje, v šolo oz. na faks ali iz njega. No, to lahko počnete, verjamem tudi, da se računalnik ne bo pritoževal, a se vam bo zamerila okornost in omejenost v primerjavi z manjšimi prenosniki. Je pa potrebno povedati, da ko pa boste enkrat našli mizo na katero boste predatorja postavili, bo pa na tistem mestu stal najmočnejši računalniški sistem, kar bi ga lahko porinili v tak relativno prenosen format. Tako so pri Acerju uspeli v notranjost stlačiti:

Intelov Skylake i7-6700HQ ki deluje pri frekvenci 2.6 GHz s turbo boostom do 3.5 GHz
64 GB DDR4 pomnilnika
2x 512 GB SSD v RAID 0 kot sistemski disk in 2 TB shranjevalni disk, ki se vrti pri 5400 vrtljajih
NVIDIA GeForce GTX 980M s 4 GB DDR5 VRAM
UHD 4K ekran z IPS matriko, resolucije 4096 x 2160 pikslov, ki zapolni 100 % tako sRGB in AdobeRGB barvnih spektrov, medtem ko je matrika na 1080p modelu bistveno slabša ter reprodukcija barv neprimerna za kakršnokoli kritično delo
Seveda ima tudi Blu-ray bralnik, ki ga lahko zamenjamo za dodaten ventilator
ProZone, ki naj bi dajal RGB backlighting, vendar tega na našem review samplu žal ni bilo mogoče nastaviti, nam pa s PredatorSense želijo povedati, da lahko nastavljamo makroje na levi strani,
SoundPound 4.2, kar so pa 4 zvočniki in dva nizkotonca z Dolby Audio, za katere pa smo ugotovili, da hreščijo pri volumnih nad 50 %, ki pa je v tem primeru že glasnost nad znosnostjo, ki jo je moč prenašati več kot par minut
Bluetooth 4.0, 802.11AC brezžičen wireless modul in Killer NIC gigabitno žično povezavo, kateri obe lahko uporabljamo naenkrat – temu pa pravijo Killer DoubleShot Pro. Res, Acerjev marketing oddelek je moral trdo misliti da so lahko izumili toliko USP-jev, torej unikatnih selling pointov iz stvari, ki jih na koncu ima vsak gamerski laptop. Pa vem, da mi jih ene par ni uspelo omeniti.

Kar se tiče možnosti povezovanja je Predator bolj kot ne založen s kopico USB 3.0 portov, eden katerih je lahko uporabljan kot polnilnik tudi ko je prenosnik ugasnjen, ima USB Type-C port, DisplayPort izhod skozi katerega lahko oddajamo tudi 144Hz ali Ultra HD sliko, HDMI 1.4 port, Ethernet port, port za slušalke in mikrofon, bralnik SD kartic in Kensington lock za zaklepanje tega dragega konjička.

Kakšno zgodbo pa govorijo rezultati?

  • 3D MARK 11: P11347
  • Far Cry: 63 fps pri HD ultra kvaliteta, 32 fps pri UHD ultra kvaliteta,
  • Tomb Raider: 61 fps pri HD ultra kvaliteta, 42 fps UHD ultra  kvaliteta,
  • Heroes of the Storm: 97 fps pri HD extreme in ultra kvaliteta, AA ON,
  • Battlefield 4: 88 fps pri HD ultra kvaliteti.

Iz tega lahko vidimo, da GTX 980M kljub dejstvu, da je top dog mobilne ponudbe Nvidie, ni dovolj močan, da bi poganjal igre v polni 4K resoluciji pri maksimalnih kvalitetah. Če pa znižamo nivo detajlov na medium ali high pa bo kartica vzdrževala tistih 60 FPS pri 4k. Ta padec se nebi tako opazil, če bi imeli v ekran integriran G-Sync, kar bi se za ta cenovni razred tudi pričakovalo.

Z vgrajenim Coolermasterjevim ventilatorjem v DVD slot, za katerega nismo našli druge rabe, ni nikoli prišlo do throttlanja kljub stress testingu tako s Prime 95 in Furmarkom naenkrat – je pa res, da je prvin nekaj minut procesor deloval pri maksimalnem turbo boostu 3.5 GHz, ko se je pa enkrat ohišje segrelo, pa se je ustalil med 2.8 in 3.1 GHz. Če omenjamo temperature – ob testiranju tega smo prišli do maksimalno 87 stopinj celzija na procesorju in 71 stopinj celzija na grafični kartici, kar so popolnoma sprejemljive številke glede na to, da sistem ob najhujšem gamingu ali renderiranju ni nikoli 100 % utiliziran tako na grafični kartici kot na procesorju več kot pol ure, kot je to bilo v našem primeru. Ob siceršnji rabi je prenosnik tih in ga skorajda ni slišati, tudi ob običajnem gamingu v igrah, ki jih na koncu vsak gamer največ igra, torej League of Legends in CS:GO, pa so ventilatorji delovali na zelo nizkem nivoju in je celotna izkušnja bila pretežno tiha.

Na spletu je najti informacije, da naj bi baterija držala več kot 5 ur. Naj le povem, da ob normalni uporabi, torej na svetlo nastavljenim ekranom, vklopljenim WiFijem in gledanjem streamov ali drugo medijsko uporabo le ta ni bila več kot 3 ure, če smo pa pričeli z igranjem videoiger pa je po par kratkih mapah CS:GO-ja že bilo potrebno iskati vtičnico.

Če se za konec dotaknem še nekaj splošnih vtisov uporabe – ekran na testnem izdelku je 4K, kar se na 17” ekranu rezultira v nujnem display scalingu torej povečevanju elementov operacijskega sistema in vseh oken na njem, saj v nasprotnem primeru ne uspemo klikniti nobenega gumba, kaj šele da bi videli, kaj piše na ekranu. Tu se pa pojavi problem slabe integracije tega scalinga v Windowsu, tako so ene ikone prilagojene, druge ne in prav pogosto smo morali snajpersko natančno premikati sicer zelo natančen in odziven trackpad, da smo lahko normalno uporabljali računalnik.

Pod črto je Acer Predator soliden gaming laptop proizvajalca, ki je tem tržnem segmentu še zelo nov – kar nas navdušuje glede njihovih izdelkov v prihodnosti.