fbpx
Skip links

Pogovor s slovensko igralko igre CS:GO Niko Golubič

Counter Strike: Global Offensive je izjemno popularna igra, ki jo igra tudi veliko slovenskih igralcev, in čeprav je tovrstna populacija še vedno večinoma moškega spola, pa se zadnje čase z igranjem videoiger ukvarja tudi vedno več deklet.

Niko Golubič sem spoznal čisto po naključju v igri Counter Strike: Global Offensive. Čeprav ima Nika komaj 14 let, jo videoigre zanimajo že dlje časa. Zanimalo me je, kakšen je njen pogled na igro, kako se počuti kot ženska pripadnica CS:GO skupnosti in kakšni so njeni cilji za prihodnost.

 

Pozdravljena Nika. Za začetek bi prosil, če nam poveš nekaj o sebi?

 Sem Nika Golubič, stara sem 14 let. Videoigre igram približno dve ali tri leta. V prostem času se ukvarjam z različnimi kategorijami športa ter z igranjem različnih iger. Na Steamu pa me najdete pod imenom:  ✪ [N]1ka.

 

Danes bova govorila predvsem o igri Counter Strike: Global Offensive. Bi nam mogoče zaupala, kaj ali kdo te je navdušil, da si začela z igranjem omenjene igre?

Za igranje CS:GO so me navdušili  predvsem moji prijatelji pred nekaj leti. Ko sem videla, kako se igra, sem bila  navdušena, in takoj sem si jo kupila. Ta ljubezen traja še danes, saj igro preigravam praktično vsak dan po nekaj ur.

 

V CS:GO si preigrala 466 ur in si trenutno rank Gold Nova 1. Kaj te pri tej igri pritegne, da jo tako rada igraš?

Ja, trenutni rank sem Gold Nova 1, saj sem bila de-rankana, ker sem pred letom in pol začela igrati tudi League of Legends. Pri CS:GO me zelo navdušujejo taktike igranja ter igranje z mojo ekipo proti drugim.

Rezultat iskanja slik za gold nova 1

 

Razvijalci se ves čas trudijo, da dostavljajo nove mape. Bi nam mogoče zaupala, katera je tvoja najljubša mapa?

Moja najljubša mapa je Dust 2 . Tej mapi bi lahko rekli tudi univerzalna mapa, saj je ena najbolj igranih map v CS:GO. Ključnega pomena pa je tudi to, da je mapa precej preprosta za razumevanje, saj jo tako lahko hitro “obvladaš”.

Rezultat iskanja slik za dust 2 long

 

Poleg omenjene igre Counter Strike: Global Offensive pa verjetno igraš še kakšne druge igre. Katere so to?

Poleg CS:GO igram tudi League of Legends, Rocket League, Unturned, Trove ter druge zabavne igre, vendar zaenkrat nobena od teh ne more spodriniti moje primarne igre, ki pa je CS:GO.

Na splošno je malo žensk, ki igrajo videoigre, še manjši pa je delež teh, ki igrajo CS:GO. Kako gledaš na to in ali meniš, da si zaradi svojega spola “manj cenjena”?

Da, malo je žensk, ki igrajo videoigre, še posebej pa CS:GO. Mislim, da je pri omenjeni igri to logično, saj sam kontekst igre ni niti malo podoben ženskam. Kar pa se tiče splošnega igranja, pa nimam veliko izkušenj. Na trenutke se mi zdi, da smo ženske manj cenjene, vendar menim, da smo lahko popolnoma enakovredne moškim igralcem.

 

Koliko sovrstnic poznaš, ki igrajo omenjeno igro? Predvidevam, da ne ravno veliko.

Poznam zelo malo slovenskih deklet, ki igrajo to igro. Če bi mogla izpostaviti neko številko, bi rekla, da približno 6. Večjih preglavic mi to ne povzroča, bi si pa želela, da se to število poveča. Zelo podpiram punce, ki  so iz drugih držav, še posebej YouTuberke, ki imajo na svojih kanalih gaming vsebino, saj dokazujejo, da lahko tudi dekleta uspejo na tem področju.

Omenila si YouTuberke – bi si mogoče sama želela postati Youtuberka ali pa streamerka, recimo na platformi Twitch?

Seveda, tudi to je moja želja. Na tak način postaneš bolj prepoznaven in mogoče celo tudi kaj zaslužiš. Vendar pot do tja ni lahka. Najprej potrebuješ ustrezno opremo in internetno povezavo. Še pomembnejša pa je priljubljenost med gledalci, bodisi zaradi karakterja ali pa načina igranja.

Glede na to, da je tako malo ženskih igralk – kako bi jim približala igro CS:GO?

Povabila bi jih na čisto preprost način. Pokazala in predstavila bi jim igro, saj je odlična za spoznavanje novih prijateljev, hkrati pa  se zabavaš in  preživljaš krasne trenutke, kar pa je tudi najpomembnejše.

 

Kolikor vem, trenutno igraš videoigre bolj za hobi. Bi si želela postati profesionalna igralka?

Mislim, da si vsak strasten igralec CS:GO želi postati profesionalni igralec. Da dosežeš takšen nivo pa moraš vložiti veliko truda in imeti tudi nekaj sreče. Dejstvo pa je, da je zelo težko postati profesionalni igralec v Sloveniji.

Verjetno veš, da se naše društvo ukvarja z organizacijo gaming turnirjev in dogodkov. Si se mogoče kakšnega že udeležila?

Zaenkrat se nisem udeležila še nobenega vašega dogodka, predvsem zato, ker moje igranje še ni na tako visokem nivoju. Za začetek bi si tovrsten dogodek samo ogledala, nato pa v prihodnosti upam, da tudi kdaj prijavila s svojo ekipo.

Za vse, ki bi si tako kot Nika radi ogledali naš dogodek ali se prijavili s svojo ekipo, se ta priložnost ponuja že avgusta v Velenju, ko bo potekal EPICENTER LAN 14.