fbpx
Skip links

Acer XF240H – Cenovno ugoden 144 Hz monitor s FreeSyncom

Danes je pod drobnogledom Acerjev gamerski 24 inčni 144 herčni monitor XF240H z vgrajeno FreeSync tehnologijo. Je le eden izmed mnogih 144 herčnih monitorjev ali ponuja nekaj več? Berite naprej.


Več informacij o Acer XF240H, BENQ XL2411Z in AOC G240FQ

Izdelek prejmemo v lično potiskani kartonski škatli. Ta nam da takoj vedeti, da je produkt v njej namenjen gamerjem. Ob odprtju na vrhu najdemo pripadajoče kablovje – en Dual Link DVI, en Display Port in en napajalni kabel. Ko s poti odmaknemo vse kable lahko brez skrbi, da bi nam kaj letelo po tleh, potegnemo ven monitor. Ta je zaščiten s stiroporjem, ki v celoti pokriva vsebino. Na vrhu slednjega je zalepljen podstavek monitorja, ob odstranitvi tega pa zagledamo vso bistvo današnjega pregleda, monitor Acer XG240H.
Monitor se ponaša s full hd ločljivostjo z 1920 x 1080 piksli, ki se lahko osvežujejo 144-krat na sekundo, sami piksli pa imajo odzivni čas 1 milisekunde in svetllnost 350 kandel na kvadratni meter, kar je bolj kot ne standard v tem segmentu. V notranjosti se skriva TN matrika, ki ima dokaj enakomerno osvetlitev in jo pestijo isti problemi kot druge monitorje s to matriko – torej slaba kontrastnost, vidni koti in nenatančna reprodukcija barv v primerjavi z VA ali IPS matrikami, ki pa so občutno dražje, še posebej če delujejo pri 144 Hz.
Subjektivno je XF240H lepo oblikovan monitor s kombinacijo temno sive in rdeče. Slednja je prisotna le na podstavku, medtem ko je sivino videti na vseh drugih površinah izdelka. Izdelek bi ne popolnoma izstopal v nekoliko resnejšem okolju, popolnoma pa je na mestu v gamerskem setupu. Stojalo je nastavljivo po višini, in sicer slabih 40 centimetrov v najnižjem in 54 centimetre v najvišjem položaju, vertikalnem od negativnih 5 do pozitivnih 35 stopinj in horizontalnem kotu za 60 stopinj v vsako stran tako da je izkušnja uporabe popolnoma zadovoljiva.
Na spodnji desni strani monitorja je najti 5 gumbov s katerimi upravljamo eleganten in odziven OSD (v katerem je možno nastaviti tudi, da nam v GAME načinu sredi ekrana prikazuje merke, za katere naj povem da so nedovoljeni na določenih turnirjih), tem pa je dodana še tipka za vklop in izklop monitorja. Sami gumbi za razliko od pogostih fancy rešitev, ki nam povzročajo več preglavic kot prinašajo koristi, delujejo zadovoljivo in imajo lep taktilen občutek ob kliku. V prihodnji verziji bi radi videli tudi dodatne tipke, s katerimi bi lahko instantno menjavali med profili, podobno kot je to na konkurenčnem BenQ XL2430T.
Od konkurence v tem cenovnem razredu pa XF240H ločuje predvsem FreeSync tehnologija, ki lastniko AMDjevih grafičnih kartic omogoča bolj gladko prikazovanje slike, ko le to enkrat pade pod hitrost osveževanja matrike. Ta je na naši 280x preprečevala tearing in banding slike v Battlefieldu med napetimi manevri s helikopterjem in je tako zagotavljala boljši pregled nad dogajanjem na mapi v primerjavi z monitorjem, ki ni imel FreeSynca.
Konec koncev je monitor namenjen gamerjem in v le teh se izkaže odlično in lahko povemo, da je v tem cenovnem razredu to najboljši monitor. Spet je na potezi BenQ.