fbpx
Skip links

Ogled tekem svetovnega prvenstva v League of Legends po Sloveniji

Društvo za elektronske športe – spid.si v sodelovanju s partnerskimi bari in medijskimi sponzorji organizira oglede polfinalnih in finala tekem četrtega svetovnega prvenstva v League of Legends, ki bodo potekali na večih lokacijah po Sloveniji, med drugimi v Murski Soboti, Mariboru, Lenartu in Ljubljani.

 

Dva zaporedna vikenda bo v prostorih barov po Sloveniji moč gledati živ prenos polfinalnih in finalne tekme iz Koreje, natančneje so termini določeni:

  • Sobota, 11 oktober: 10.00 – 15.00
  • Nedelja, 12. oktober: 10.00 – 15.00
  • Nedelja, 19. oktober: 8.30 – 14.00

 

Za potrebe projekta ogleda tekem finala smo vzpostavili spletno stran, na kateri lahko zainteresirani deležniki najdejo vse informacije, ki jih rabijo za ogled (od lokacij, slik le teh, do termina in lokalnega koordinatorja). Dosegljiva je na spletnem naslovu:
https://worlds.spid.si

 

Objavljeni so tudi dogodki na socialnem portalu Facebook, kjer lahko potrdite svojo udeležbo na organiziranih lokacijah ob posameznih terminih:
httpss://www.facebook.com/spid.si/events?key=events

 

 

Splošne informacije o igri in tekmovanju:

Sama videoigra, v kateri tekmovanje si bomo ogledovali, je hitra, zastonjska in izjemno tekmovalna spletna igra, v kateri se dve ekipi sestavljeni iz petih igralcev (vsak od katerih igra drugačnega heroja) pomerita skozi več igralnih modusov. O sami popularnosti lahko povemo, da ima več kot 35 milijonov mesečnih igralcev, vsakodnevnih pa nekaj manj kot 15 milijonov, kar ji zagotavlja mesto najbolj igrane videoigre na svetu. Če bi radi prebrali več o igri, poslovnem modelu razvijalca in sami tekmovalni ligi, ki je vključena v igro, vas vabim k prebiranju serije treh člankov na temo “Vzroki za uspešnost League of Legends”, ki je objavljena na spletni strani društva:

 

 

Finale sezone 2014 je sklepno dejanje večih regionalno razdeljenih lig, kjer se srečajo najboljše ekipe na svetu. Ekipe, ki so del lig, imajo – kot je to v npr. Ligi prvakov – redne mesečne plače, ki neuradno znašajo 175.000 dolarjev na trimesečje (za ekipo petih igralcev). Tekme lig so prenašane več stotisočim gledalcem v živo na spletu in televizijii vse dni v tednu. Z zmago posamezne lige prejmejo mesto na “World Championshipu”, svetovnem prvenstvu, ki je najprestižnejši League of Legends turnir in se odvija enkrat letno, na katerem zmagovalna ekipa dobi 1 milijon dolarjev.

 

Za finale svetovnega prvenstva leta 2013 je Riot najel dvorano LA Lakersev, Staples Centre, ki je bila razprodana v uri in pol (po tem, ko je količina obiskovalcev ohromila strežnike centra), medtem ko si ga je od doma ogledalo 32 milijonov ljudi, z 8,5 od teh sočasnih med finalom. Če primerjamo te številke z drugimi športi:

  • League of Legends Season 3 – 32 milijonov
  • MLB 2013 – 14,4 milijonov
  • Stanley Cup, NHL – 8,1 milijonov
  • NBA, druga najbolj gledana tekma vseh časov – 28,2 milijonov

 

 

Tudi prisotnost igre v Sloveniji ni zanemarljiva – na leto poteka več kot 10 lanpartyjev, ki so po definiciji kratkotrajna postavitev računalnikov povezanih na lokalno omrežje z namenom skupnega igranja. Sami smo del organizacije skorajda vseh večjih dogodkov pri nas, nekaj preteklih:

 

 

Poleg tega so pri nas redno organizirani spletni turnirji, katerih se udeležuje 24, 32 in v primerih zajetnih nagradnih skladov tudi 64 ekip (kar znese 320 tekmovalcev). Turnirji in lanpartyji se pogosto prenašajo v živo, ki jih spremlja normalno več sto gledalcev, kar je že lepa številka za aktivnost, ki je trenutno še relativno mlada.

 

Skratka, se vidimo na prenosih v živo in ne pozabite se udeležiti tudi našega naslednjega gaming dogodka, CHILLAN-a, ki bo potekal od 24. do 26. oktobra 2014 v prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona. Več informacij o tem dogodku najdete na spletnem portalu dogodka:
https://chillan.spid.si