fbpx
Skip links

Navidezna resničnost

Glavna značilnost virtualne resničnosti je to, da njen uporabnik vidi, sliši in občuti okolje, kot da bi bil v njem resnično prisoten. Kot kaže, je to današnjim igralcem zelo všeč, zato pa je tudi navidezna resničnost v velikem porastu.

Skok v navidezno resničnost je s pomočjo posebnih naprav zelo preprost, vendar tudi precej velik udarec za denarnico. Za očala s pripadajočo opremo bi morali odšteti okoli 900 €. Poleg zelo dragih očal pa morate imeti še primeren računalnik in igre.

Na trgu se dandanes najde zelo veliko alternativnih oblik očal, ki so precej cenejša, vendar pa se uporabniška izkušnja ne more kosati z dražjo opremo.

Spodaj smo vam pripravili opis nekaj očal, ki trenutno najbolj zaznamujejo trg virtualne resničnosti.


Oculus Rift

Podjetje, ki je začelo svojo pot na Kickstarteju, je izdalo svoja VR očala. V kampanji so zbrali približno 2 milijona $. Podjetje pa je kupil gigant Facebook. Podjetje se je čez čas prebijalo počasi in z raznimi izdelki in prototipi. Tokrat jim je, kot kaže uspelo. Izdali so VR očala Oculus Rift. Te so sestavljene iz 2 OLED zaslonov z ločljivostjo 1080×1200 ( vsak zaslon), ohišja in slušalk. Namenjena so igranju iger, gledanje raznih posnetkov … V sodelovanju z raznimi produkcijskimi hišami so že ustvarili nekaj VR oddaj in tekem.

 


HTC Vive

To so očala, ki so verjetno ta trenutek najboljša na trgu. HTC je z izdelavo te ” igrače ”  prehitel razvijalce za kar nekaj korakov. Večina jih ponuja le naglavni del, kjer se predvaja izbrana vsebina, HTC pa je zraven dodal še dva kontrolerja in senzorje, ki omogočajo realno virtualno igranje iger. Tudi Valve je zasledil, da je to dobra reč in kaj kmalu so sklenili partnerstvo. Ta poteza obeh podjetij le ni bila tako slaba, saj lahko s platformo Steam dostopamo do mnogih vsebin, ki omogočajo igranje na VR opremi.


PlayStation VR

Presenečenje pa so pripravili tudi pri podjetju Sony. Predstavili so namreč prva očala za virtualno resničnost za konzole. Očala so na voljo za Playstation 4  v kombinaciji s Playstation  kamero in njim prilagojenim igram. Ponujajo nam igranje iger in s tem skok v navidezno resničnost, ki je zadnje čase zelo popularna.