fbpx
Skip links

Roccat Nyth – Ultimativna modularna miška?

 

Dandanes je precej zahtevno vstopiti na high-end gaming trg z izdelkom, ki ga nebi v takšni ali drugačni obliki predstavil že kdo prej. Z Nythom pa pri Roccatu ciljajo prav na to – se ne osredotočiti na en ozek segment, marveč želijo ponuditi rešitev, ki bo zaradi možnosti prilagoditve lahko primerna za vsakega gamerja. Pa jim uspe? Berite naprej.

No, če se za začetek posvetimo nekaj specifikam – ima takoimenovan TwinTech laserski senzor ki zmore 12000 dpi, poroča pri 1000 Hz z 1 ms odzivnega časa, zaznava pospeške do 50G in premike do 3,8 metrov na sekundo po 16-bitnem kanalu, za katerega pravijo, da nima angle snappinga oz. predictiona. Nastavljati je moč Lift off distance, torej točko, više od katere se senzor izklopi. Vse to poganja 72 MHz na ARM platformi osnovan procesor z 576 KB spomina, z računalnikom pa povežemo z USB 1,8 metra dolgim pletenim kablom. Sam nisem imel večjih težav pri uporabi, nisem zaznal posebnega pospeševanja, niti nikoli ni prišlo do posebnih nekonsistentnosti, ki jih zaradi PTE zasnove senzorja tudi nebi smelo biti – je pa res da so laserski senzorji inherentno slabši od optičnih, vendar je to dejstvo, ki moti le hardcore zanesenjake nad miškami. Vendar senzor ni neka izstopajoča lastnost izdelka – to je zagotovo modularnost in oblika.
Proces razvoja nove miške se verjetno prične z nekaj idejami – komu je izdelek namenjen, koliko naj stane, na katere trge ga naj ponudijo in tako naprej. Za Nyth si pa predstavljam, da so flipali mizo in rekli – no, bomo pa naredili miško ki bo namenjena vsem gamerjem. To so želeli doseči s širokim spektrom gumbov in različnih stranic, ki jih k miški dodajo v lično oblikovani škatlici. Tako dobimo 33 alternativnih tipk in dve ločeni stranici in si s tem lahko po lastnih željah nastavimo konfiguracijo leve stranice, ena vrstica je lahko prazna, na drugi sta lahko dve veliki tipki, na tretji štiri male, na četrti dve mali in ena velika, lahko so vse prazne, lahko so čisto vse male. Možnosti pa postane neomejeno, ko vidimo, da so na spletni strani proizvajalca dodali projektne datoteke s katerimi lahko s 3d printerjem natisnemo svoje custom gumbe in jih uporabljamo z Nythom.

Preden začnem kritizirati moram povedati, da sem skoraj ekskluzivno igralec tekmovalnih FPS iger in posledično zame možnost nastavljanja 16 tipk na strani nima posebnega pomena – definitivno pa lahko vidim prednost, ki jo te ponujajo igralcem npr. League of Legends, World of Warcrafta ali katere tretje macro-heavy igre. Za te verjamem, da jim bo modularnost in številčnost tipk tista, ki bo zagotovila nakup. Meni pa predstavljajo predvsem oviro pri vsakodnevni uporabi, saj sem jih neprestano klikal med premikanjem miške, vse dokler nisem namestil štirih ravnih ploščic, potem pa zame zadeva izgubi funkcionalnost če ne uporabljam side buttonov.

Za konec še nekaj besed o obliki – površina le te ima gladko teksturo in je sicer sestavljena iz mat plastike, ki je obenem dobro oprijemljiva. Zelo položna krivulja, ki je bistveno nižja od npr. Logitech G402, in ogromna širina, ko na Nyth namestimo širši nastavek za polni prijem miške nam daje vtis, kot da v roki nimamo majhne miške, marveč tank, s katerim bi lahko strašili majhne otroke, ne pa igrali videoigre. To je lahko dobra stvar, lahko pa ne.

Pod črto mislim, da Roccatu ni uspelo zagotoviti kvalitetne miške, ki bo zadovoljila potrebe vseh gamerjev, je pa Nyth primeren za MOBA in MMO igralce, ki iščejo visoko stopnjo personalizacije in prilagoditve lastnim željam. Ti bodo z izdelkom zadovoljni, drugi malce manj.