fbpx
Skip links

Noctua NH-D15 – Zračno hlajenje ki premaga vodno

Noctua pravi, da je NH-D15 njihov flagship, torej najboljši izdelek v njihovi celotni ponudbi in glede na renome Noctue bi to po vsej verjetnosti moralo biti najboljše zračno hlajenje sploh. Z zasoljeno cenovno postavko, za katero je mogoče že dobiti vodna hlajenja, se nakup splača?

 

K hlajenju računalnika se lahko spravimo na več načinov – standarden, tradicionalen vključuje hladilnik, ki s pomočjo ventilatorjev zagotavlja dobro delovanje sistema za relativno ugodno ceno. Bistveno dražje je bilo praviloma vodno hlajenje, saj so custom loopi stali več sto evrov; še dražja pa je vsa druga eksotika kot je kompresorsko hlajenje in hlajenje s suhim ledom, tekočim dušikom in vodikom, a zadnje od teh so namenjene bolj kot ne le overclockingu. V zadnjih letih so na tržišče prišle integrirane AIO rešitve, ki ponujajo cenovno ugodne možnosti vodnega hlajenja računalniškim entuziastom. Veliko ponudnikov je glede na trend le dodalo te izdelke, vendar ne Noctua. Avstrijsko podjetje pa se je odločilo izboljšati svoje produkte in njihov nov vrhunec je NH-D15.

Če se za začetek posvetimo specifikacijam:
– kompatibilna s praktično vsemi podnožji procesorjev zadnjih nekaj let,
– meri 165 krat 150 krat 161 milimetrov z ventilatorjema in z njima tehta 1320 gramov.
– sicer je sestavljena iz bakrene baze in heat pipeov ter aluminijastih hladilnih reber,
– dva priložena ventilatorja se vrtita med 300 in 1500 vrtljaji pri maksimalno 24,6 dB in obrne 82,4 kubičnih centimetrov zraka na minuto, kar je ogromno. Poleg tega še ima 6 let garancije.

V sami škatli dobimo 2 NF-A15 PWM ventilatorja, dva LNA adapterja za znižanje hrupa, en Y kabel, NT-H1 visokokakovostno termalno pasto, SecuFirm 2 kit za namestitev, izvijač ki pomaga pri namestitvi in seveda rjavo Noctua broško za računalnik. Tudi celotna izkušnja unboxinga je nadstandardna, vse lepo zapakirano v bio rjavih kartonastih škatlah in na milimetre zloženo v embalažo – skratka, kot se spodobi za tako drag izdelek.

Sama izkušnja namestitve je navkljub velikosti NH-D15 bila enostavna in v primeru, da imate na trayu od matične plošče odprtino za namestitev backplate ploščice, traja le nekaj minut. Temu močno pripomore Noctuin patentiran sistem, ki ne zahteva zvijanja roke pod hladilnik ali kakšnih drugih neželjenih naporov.

Vendar pomembnejši od izkušnje namestitve ostaja sam performance – in glede na ceno mora biti ta biti izjemen. Z veseljem sporočam, da pa temu tudi je tako, saj je na naši i7 2600k v Fractal Design Define R3 pri ambientalni temperaturi 24 stopinj celzija ob poganjanju AIDA64 Extreme testa 30 minut procesor dosegel le 62 stopinj z enim ventilatorjem in 60 stopinj z dvema nameščenima ventilatorjema, brez LNA adapterjev. Za primerjavo, je npr. vodno hlajenje Corsair H100i, ki smo ga v ločenem projektu namestili tudi na grafično kartico- več o tem s klikom na tekst – pri Balanced nastavitvi dosegalo temperaturo 64 stopinj celzija in pri Maximum 61 stopinj celzija.

 

Vse to ob tem, da je zadeva bistveno tišja od vseh integriranih vodnih hlajenj in primerljivih zračnih hlajenj že brez Low Noise Adapterja, ko pa namestimo še tega in efektivno undervoltamo ventilatorje, pa postane ta popolnoma neslišen, temperatura se pa dvigne za 4 stopinje v našem primeru, kar je daleč od temperature na kateri se znižuje življenjska doba komponent, kaj šele da pride do nevarnosti pregrevanja.

Posledično večjih kritik NH-D15 ni za najti z izjemno velikosti, ki je tako neprimerna za določena ohišja in je lahko nevarna v primeru, da smo skrajno nepazljivi pri prenašanju računalnika. Vendar pod črto to ne vpliva na izkušnjo in lahko izdelek le priporočim vsem, ki si želijo zanesljiv, zmogljiv in nekoliko čudno obarvan procesorski hladilnik.