fbpx
Skip links

Razer Blackwidow X Chroma – Izboljšava ali razočaranje?

Razer. S tem končujem predstavitev blagovne znamke in se preusmerjam k izdelku, ki ga bomo danes preizkušali, torej novo izdano tipkovnico Razer Blackwidow X Chroma. Kakšno je naše mnenje o izdelku? Berite naprej.


Blackwidow serija tipkovnic je izšla leta 2011 in je vedno imela postavljeno zasoljeno ceno, ki se je gibala okrog 200 evrov. Z leti so prešli iz nemških Cherry MX na kitajske Kailh “switche” in na koncu imajo svojo proizvodnjo Razer stikal – še zmeraj z isto ceno. Sedaj so se očitno odločili prilagoditi trgu z nekoliko nižjo ceno napram preteklim črnim vdovam in s tem odgovarjajo na ugodnejše konkurente, ki ponujajo iste ali bolj napredne funkcije.

X Chroma je poenostavljena verzija originalne Chrome, z mankom petih tipk na levi strani in designom, ki vse tipke postavlja na kompaktno kovinsko ploščo, podobno kot je to na Ozone Strike Battle. Tako je celotna zgornja površina sestavljena iz enega kosa gladko črno anodizirane površine, ki se na obeh koncih elegantno upogne in zaključi. S tem so pri Razerju zagotovili manjši in bolj kompakten profil napram preteklim Blackwidowkam, ki nam je bistveno bolj povšeči. Ta odločitev designa je dodatno boljša tudi zaradi lažjega čiščenja in vzdrževanja tipkovnice kot tudi osupljivih RGB efektov, ki jih dobimo ko se svetloba odbija na ploščo. Več o lučeh seveda kasneje.

Pod kovinsko ploščo pa je preostanek ohišja sestavljen iz plastike v kateri je najti elektroniko, na spodnji strani le te pa so dodane tudi poti za urejanje kablovja, s katerimi lahko kable odpeljemo na tri različne strani tipkovnice, da nam ne parajo živcev. Sam kabel je tanek, vendar je to predvsem zaradi manka audio in USB prehodne funkcionalnosti, ki jo pogrešamo pri tem cenovnem razredu – dodatno bi pa sam kabel lahko bil tudi odstranljiv. No, morda v prihodnosti.

Tipke so podobne drugim Razerjevim mehaničnim modelom z gladkim premazom plastike, ki je odporen na prstne odtise in se nam v primerjavi z naprimer Blackwidow 2014 Stealth zdijo bolj gladki. Končno so se odločili znebiti tudi komajda berljivega fonta na tipkah, te so sedaj relativno standardne – kritizirati pa je potrebno slovensko gravuro, ki je nekonsistentna že ko so luči ugašnjene, ko pa se le te prižge pa bi raje videli tipkovnico brez nje. LED indikatorji nad številskim delom so namenjeni Caps Locku, Num Locku, Scroll Locku, snemanju macrojev v realnem času skozi uporabo bližnjic na tipkovnici in za takoimenovan “game mode”, ki izklopi Windows tipko, po potrebi pa lahko nastavimo da onemogoči preklapljanje (alt tabanje) in alt + f4.

Sedaj pa verjetno najpomembnejša stvar za vse potencialne kupce tipkovnice – osvetlitev. Lučke so postavljene tik nad posamezen “switch” in same tipke so dovolj svetlo in popolnoma enakomerno osvetljene na primarnih funkcijah, zaradi pozicije lučke pa sekundarne funkcije tipk niso osvetljene, vendar nam to ni povzročalo bistvenih preglavic. Možnost imamo izbirati med 16,8 milijoni barvnih odtenkov skozi Razer Synapse, v katerem lahko poleg tega enostavno ustvarjamo makroje, posebne profile za posamezne igre (s katerimi je osvetlitev v CS:GO različna od League of Legends), integrirane so različne igre, ki nam prikazujejo status “ultimate abilityjev” in še več. Celoten Razerjev Chroma koncept je postal ekosistem za katerega lahko vsak posameznik razvija aplikacije in dodaja funkcije. Tako je nek skandinavec šel tako daleč, da lahko na Blackwidow X Chroma igramo kačo. Skratka, zakon. Saj to ponuja tudi Corsair, vendar je K90 in K70 mišljena za entuziaste, ki imajo voljo zabijati ure in ure časa v programskem orodju za programiranje lučk, v Synapse pa vse enostavno dela in je enostavno za namestitev ter uporabo.

Sedaj pa se moramo dotakniti še kar je po našem mnenju največja napake tipkovnice – stikala v notranjosti. Dobili smo zelene Razerjeve “switche”, ki so še najbolj podobni Cherry MX Blue, torej namenjeni tipkarskim navdušencem in skratka ljubiteljem glasnega tipkanja. Vse lepo in prav, vendar je zvok v primerjavi z Cherryjevimi višji in pri nas pride že v območje, ko nam gre na kaj kmalu na živce. Dodatno je potrebno izpostaviti, da nekatere tipke občasno cvilijo, vendar možno, da se morajo še “razhoditi”.

Pod črto je Razer Blackwidow X Chroma viden napredek iz strani Razerja in predstavlja odličen pa čeprav drag nakup za navdušence nad RGB osvetlitvijo in posameznike, ki so že vključeni v celoten Razer Chroma ekosistem. Le vzemite Razer Orange stikala, če nočete, da se vsi odselijo od vas zaradi glasnosti tipkovnice.