fbpx
Skip links

Ozone Neon 3K – Izjemna nadgradnja originala

Medtem ko je blagovna znamka Ozone v Sloveniji zelo prepoznavna zaradi uvoznikove podpore vseh gaming skupnosti, je v tujini po uvodnem agresivnem promoviranju španskih ekip in najboljših gaming organizacij, ki je zagotovilo nekaj zavedanja med potrošniki, še zmeraj precej nizko profilno podjetje. Danes se predstavljajo z nadgradnjo originalne ambidextrous miške njihove ponudbe, in sicer Neon 3k. Pa nas nov senzor in dodatne funkcije navdušijo ali ostanemo ravnodušni? Berite naprej.

Če gremo najprej skozi specifikacije se Neonka ponaša s Pixartovim 3320 optičnim senzorjem z 3500 DPI, ki je v praksi le rebrand Avago AM010, ki je v notranjosti Logitechovih G100s in G402. Ta ni najboljši na tržišču, vendar tega v miški srednjega cenovnega razreda ni za pričakovati, vendar je vseeno brez inherentnega pospeška, angle snappinga in predictiona. Senzor zmore zaznavati premike do 3 metrov na sekundo, kar je dovolj za večino igralcev, le heroji s 400 in manj dpi ter občutljivostjo 1 v igrah bodo morali iskati svojo naslednjo miško drugje. Po defaultu je miš nastavljena na 750 oz. 1500 dpi občutljivosti, jo je pa moč spreminjati v korakih po 250 med 250 in 3500. Sam bi priporočil, da se izogibamo številkam nad 1500, saj nad temi dotični senzor pridobi nekaj jitteringa, a le to se lahko prilagodi v ingame nastavitvah.
 
Nastavljati je mogoče hitrost komuniciranja miške z računalnikom med 125/250/500 in 1000 Hz, čeprav lahko priporočim le zadnjo, saj vzdržuje 1000 osveževanj na sekundo brez vsakih padcev in ni pametnega razloga zakaj bi zmanjšali število poročanj ter negativno vplivali na premike kurzorja.
 
Ima 8 programabilnih tipk, dve na vsaki stranici zaradi ambidextrous oblike, ki omogoča uporabo levičarjem in desničarjem, dve glavni tipki, gumijast in kvaliteten kolešček, ter tipka za spremembo DPI. Dva glavna gumba sta Omronova, kar zagotavlja dolgotrajno delovanje in značilen občutek ob kliku. Vse preference se poleg 6 možnosti nastavljanja barv miške pišejo na 128 KB vgrajenega spomina na samem vezju miške, kar je dobro za tekmovalne igralce, ki miško pogosto priklapljajo na drugih računalniških sistemih.
 
Omenili smo že ambidextrous obliko, vendar ne kakšen je dejanski občutek rabe le te. Sam nisem največji navdušenec teh mišk, saj imam raje, da mišak paše v roko – vendar so preference uporabnikov različne. Vseeno me uporaba Neonke ni motila, z gumo prevlečena zgornja površina je zagotovila, da nam ni drsela iz rok, stranske tipke pa so bile vedno na pravem mestu in omogočile, da smo tepli nasprotnike v Overwatchu. Izpostaviti je potrebno težo 110 gramov brez kabla in 130 gramov s kablom. Ta je na sredini ponudbe in ni prelahka, niti tako težka, da bi ovirala reflekse. Kabel je pleten in sorazmerno tanek, dolžine 1,8 metra in ima pozlačene konektorje. Ti ne storijo ničesar za boljše delovanje, a dodajo k izgledu.
 
Sedaj pa tema, ki je v preteklosti bila naš največji trn v peti vsakega Ozone izdelka – programska oprema. Ta je sedaj pregledna, modernega izgleda in odzivna – nastavitve, ki jih izberemo ter shranimo se skoraj instantno pokažejo na miški in skratka smo navdušeni, da so končno pri proizvajalcu tudi ta aspekt produkta spravili na konkurenčen nivo. Seveda so dodane še možnosti nastavljanja poglobljenih makrojev, ki jih sam sicer za igranje igre nisem uporabljal, so pa pri testiranju delovali normalno.
 
Pod črto je Ozone Neon 3K odlična izboljšava prejšnjega modela – za prihodnost si lahko zaželimo le še boljši senzor in morebiti Omron stikala v vseh gumbih. Sedaj je v moji glavi Neon 3K cenejša verzija Zowie FK, ki ji je izjemno podobna po obliki, kot tudi jo dosega v zmogljivostih.