fbpx
Skip links

Corsair Void 7.1 RGB Wireless – Futuristične brezžične slušalke

Corsair je na področju računalništva pred nekaj leti bil sinonim le za kvalitetne RAM module, nato so pa pričeli s širitvijo prodajnega programa v ohišja, napajalnike, vodna hlajenja, sedaj pa ciljajo na vrh ponudbe gaming opreme s slušalkami Corsair Void RGB Wireless 7.1. Pa jim to uspe ali je poizkus bolj jalov? Berite naprej.

Pred pričetkom pisanja preizkusov običajno preberem mnenja drugih zanesljivih ljudi, ki testirajo tovrstno opremo in resnično redko se zgodi, da bi moja spoznanja bila bistveno drugačna od vseh drugih – a vendar je to primer pri Void slušalkah. No, več o tem kasneje.

Če pričnemo spočetka z embalažo, je ta atraktivne črno-rumene barvne kombinacije, ki se nadaljuje s samim izdelkom v notranjosti. No, naše slušalke na testu sicer nimajo rumene barvne kombinacije vsaj kar se tiče same barve plastike, a je ta na voljo. Tako so v celoti mat črne barve, ki da izdelku tak subtilno nevaren videz – ena očitna izjema tega pa je svetleč se in prstnih odtisov izjemno privlačujoč se del ušesnikov osvetljen z “RGB backlightingom”. Osvetlitev je kratko malo odlična, nastavljiva na sto in en učinek o katerih bomo več povedali v delu namenjenemu programskem orodju.

Verjetno pomembnejše od barve in osvetlitve pa je kvaliteta izdelave slušalk. Void 7.1 so tako kombinacija dveh materialov – izjemno trdne plastike, ki je fleksibilna in obenem dovolj strukturno trdna, da nas nikoli ni bilo strah za obstojnost na eni in kovinskih tečajev, ki skrbijo za dobro obračanje ušesnikov na drugi strani. Vse možnosti nastavljanja slušalk nam dajejo dober vtis in verjamemo, da problemov z vzdržljivostjo ne bo. Tretji material, ki se pojavlja, pa je mehka pena v ušesnih blazinicah, prekrita z zračnim mikrofiber materialom. Ta je po eni strani zagotovil, da nam v ušesa nikoli ni bilo vroče, kot je to pogosto pri drugih “closed-back” slušalkah, po drugi strani pa so zaslužne za slabšo ambientalno izolacijo in uhajanje zvoka iz slušalk v okolje. Lepo bi bilo videti vključene še blazinice prekrite z umetnim usnjem, a kaj č’mo.

Občutek slušalk na glavi je zanimiv in to ni le moja izkušnja, marveč celotnega uredništva portala GAMING.si. Slušalke so kljub nadpovprečni teži zaradi vključenih kovinskih tečajev in baterije precej udobne – a kaj, če je njihov položaj na glavi obupen. Zaradi alternativne oblike, ki bi jo najlažje opisal kot upognjeno, naglavni trak rad polzi navzdol proti čelu ob daljši rabi in ob kakršnemkoli nenadnem premikanju glave enostavno oddrsijo iz glave na tla. Podobno razpotegnjena oblika ušesnika povzroča žepek pod ušesno mečico in je tam dejansko luknja med ušesno blazinico in glavo – kar je sila čuden občutek. Resnično ne vem, zakaj so morali z Void serijo odkrivati toplo vodo, ko imajo slušalke najvišjega cenovnega razreda že več kot 50 let identično obliko in položaj na glavi?

V notranjosti posamezne slušalke najdemo 50 milimetrske gonilnike, ki so nadpovprečne velikosti za gaming svet – in to je dobra stvar, saj je zvok v primerjavi z na primer zlatim standardom gaming slušalk Steelseries Siberia V2 bistveno bolj širok, podroben in globok. Basi so močnejši, srednji toni za gaming slušalke lepo definirani, a vseeno preveč utopljeni, visoki toni pa prisotni, vendar ne izstopajoči in moteči. Tu je potrebno izpostaviti še nesmisel, ki je celoten 7.1 branding – konec koncev je to le programsko spremenjen zvok, ki potuje do STEREO slušalk in posledično lahko le izgubimo detajle, ki jih z Dolbyjevim zvokom prilagajajo.

Če smo že pri programski opremi je Corsair CUE izjemen in je gladko superioren vsem konkurenčnim. V njem imamo širok spekter virtualnih knofov s katerimi lahko spremenimo vse na kar se lahko spomnimo, dodajo pa še nekaj stvari, ki nam sploh na pamet ne bi prišle – a so vseeno fajn, da so tam. Tako je vnaprej narejenih 5 avdio profilov za različne tipe rabe – FPS tekmovalno igranje, “Bass Boost”, kinematski efekt, “Clear Chat” in direkten zvok. Sam sem pretežno uporabljal “direct sound” s ciljem ugotavljanja karakteristik zvoka, pridejo pa te EQ nastavitve zelo prav. Relativno nova stvar je tudi “Active Voice Notifications”, ki nam pove, katero nastavitev smo spremenili skozi predvajanje zvoka, kar bi osramotilo še Applovo Siri. Dodatno je vključen še zavihek za osvetlitev, na katerem lahko nastavljamo funkcije lučke na koncu mikrofona, svetlost, efekte in hitrost spreminjanja LED osvetlitve. Dodatno lahko s celotnim Corsairovim ekosistemom (tipkovnicami, vodnimi hlajenji, napajalniki, itn.) povežemo slušalke tako da npr. na tipkovnici prikazuje nivoje glasbe ali se osvetlitev slušalk spreminja s temperaturo procesorja. Možnosti je neskončno.

Do sedaj pa nismo omenili verjetno glavne prodajne točke teh slušalk – to je da so brezžične. Delujejo pri frekvenci 2,4GHz, tako da če je v neposredni bližini vašega računalnika polno WiFi signalov, obstaja možnost motnje, vendar sam te nisem občutil. Doseg je spodoben pri nekaj manj kot 6 metrih in je presenetljivo identičen kot na Logitech G933 in na Steelseries M800 Wireless. Nekoliko nas je zmotilo le, da je potrebno vsakič, ko gremo s slušalkami izven dosega le te ponovno zagnati, da znova dobijo signal od oddajnika. Slednji je zelo majhen, v velikosti navadnega USB spominskega ključa. Brezžična narava terja tudi baterijo v eni slušalki – ta je zdržala 10 ur s prižgano osvetlitvijo in 14 ur brez le te. Ko se izprazni jo je potrebno napolniti s priloženim mikro-usb polnilnim kablom. Smiselno pri naslednji inačici bi bilo videti, da bi bilo mogoče slušalke med polnjenjem tudi uporabljati, saj to sedaj ni mogoče, ker je vhod namenjen le polnjenju.

S slušalkami upravljamo z na levem ušesniku vgrajeni tipki za utišanje in tipko za vklop in izklop. Ti imata dober taktilen občutek in nismo imeli problemov z razločevanjem med njima. Na spodnji strani levega ušesnika pa je dodan še gumb, s katerim se nastavlja vse preostale funkcije – glasnost, zvočne profile in 7.1 nastavitve.

Še nekaj besed o mikrofonu – za tega bi radi videli, da bi se ga dalo odstraniti ali vsaj skriti izven direktnega pogleda – tako kadarkoli ga ne uporabljamo izstopa in kazi vizualno podobo izdelka. Sicer je dobre kakovosti in solidno izloča šume iz zunanjosti – ne pričakovati, da bo primerljiv studijskim mikrofonom, vendar je za gaming rabo povsem zadosten.

Pod črto so Corsair Void RGB Wireless 7.1 solidne brezžične gaming slušalke, ki nudijo veliko možnosti povezovanja z drugimi komponentami in bi z manj “edgy” obliko ter posledično nestabilnostjo na glavi bile bistveno boljše in vredne nakupa vsakega potrošnika. Zaenkrat pa tega priporočila ne moremo dati.