fbpx
Skip links

Lenovo Y700 – Gamerski laptop srednjega cenovnega razreda

Danes vam predstavljamo še eno inženirsko verzijo novih Lenovo prenosnikov namenjenih igričarjem, in sicer model Y700.

Moč je kupiti različico s standardno notranjostjo, ki jo polnita Nvidia in Intel, tokrat pa bomo videli, kako daleč so na področju mobilnih naprav pri AMD-ju. Ima AMD še potencial in prihodnost ali je popolnoma za časom? Berite naprej.

Če pričnemo s specifikacijami – ima testiran Y700 v notranjosti AMD Carrizo FX-8800P procesor, ki deluje med 2.1 in 3.3 GHz in ima dve pravi in dve virtualni jedri, AMD Radeon M385X grafična kartica, ki deluje med 900 in 1100 MHz, 4 GB DDR3 RAM – številka, bistveno premajhna za kakršno koli zahtevno v brskalniku, ko imamo odprtih več 10 zavihkov, kaj šele za zahtevno igranje ali obdelavo slik oz. videa. Na srečo je prosto eno mesto za razširitev da tako pridemo do uporabne kapacitete. 1TB Western Digital trdi disk se obrača pri 5400 rpm in je verjetno razlog za celotno “počasno” uporabniško izkušnjo ob odpiranju programov, nalaganju iger, prižiganju računalnika – dejstvo je, da bi bilo v igričarskem laptopu bistveno bolj smiselno videti vključen še manjši SSD za operacijski sistem. To bi lahko storili v M.2 mestu na matični plošči kjer bi vgradili ta modul, vendar je verjetno razlog le za en HDD bolj ekonomski kot karkoli drugega.

Kar se tiče povezovanja podpira 802.11ac wireless in gigabitne hitrosti preko žične povezave – obe pa potujeta skozi Realtekove čipe. Slednji poganja tudi zvok, in sicer je to ALC288, ki je zlati standard in je vključen v večini laptopov na trgu. Je pa zvok, ki ga oddajajo 2 2-wattna zvočnika in 3-watten nizkotonec presenetljivo dober. V tem segmentu ni niti med konkretno dražjimi laptopi ni najti tako dobre izkušnje zvočnikov, tako po glasnosti kot po globini ter širini predvajanih zvokov. Če se iz zvoka preusmerimo na sliko le to v Y700 prikazuje LG IPS 1080p panel, ki je odličen za ta cenovni razred s solidnimi vidnimi koti in reprodukcijo barv. Nad ekranom je moč najti 720p kamero, o kateri ne bomo zgubljali besed saj je popolnoma povprečna.

Možnosti povezovanja so popolnoma standardne: 2 USB 3.0 porta, HDMI 1.4 izhod in Kensington lock na desni in vhod za napajanje, USB 2.0, audio jacki in bralnik SD kartic na levi strani. Vse to je lepo in prav, le za bralnik kartic bi rad povedal, da ga moramo poriniti v notranjost ohišja, da ga “zaklene” in prične brati, kar predstavlja oviro vsaj za moje nekoliko večje prste in manko nohtov s katerimi bi vedno rinil kartico v notranjost.

Tipkovnica je bila meni osebno popolnoma domača, saj imam 2 generaciji starejšo verzijo Y700 kot svoj oseben prenosnik, ki ima isto razporeditev in hod tipk. Posledično nisem najbolj objektiven pri cenitvi le te. Rdeča osvetlitev s tremi nivoji intenzivnosti je tista, ki celotnemu izdelku da gamerski pridih, ima pa ta inženirski izdelek nek bug, da ena LED lučka ostaja prižgana kljub izklopu ozadne osvetlitve. Manjša zadeva, a kaj, če pa bode v oči. Medtem o trackpadu nimam tako pozitivnega mnenja, saj se dogaja, da sporadično za nekaj sekund preneha delovati – pogosto se to zgodi pri uporabi “multitoucha”, vendar mi globlje od tega ni uspelo priti pri raziskovanju napake.

Zgoraj opisano poganja 4-celična baterija z 60 Wh kapacitete, s katero smo uspeli doseči avtonomijo več kot 6 ur pri rahlem brskanju na spletu z nizko osvetlitvijo ekrana, malce več kot 3 ure za gledanje HD videov na YouTube ali predvajanjem Bluray verzij filmov, pri igranju (ki ga na bateriji sicer ne priporočamo) pa pade le ta na uro in pol . Vse omenjeno pa je zapakirano v 39 krat 28 centimetrov veliko ohišje, ki meri 2,6 centimetra v višino in tehta 2,6 kilograma.

Če namenimo še nekaj besed estetiki prenosnika – je le ta meni osebno zelo všečen, predvsem je temu zaslužna agresivna ventilacija na zadnji strani in celotna črno-rdeča barvna podoba. Morebiti bi le raje videl, da bi ne vključili efekta brušenega aluminija na pokrov in enostavno dodali Lenovo Y logotip kot je to na večjem bratu, Y900.

A bolj kot izgled je za igralca pomemben strojna zahtevnost – Y700 smo tako intenzivno testirali in uporabljali tekom našega preizkusa v širokem spektru iger ter programov. Vsi testi v igrah so bili izvajani pri 1080p na ultra nastavitvah. Tako smo dosegli povprečno 24 FPS v Battlefield 4, 14 v Crysis 3, 17 v Fallout 4, 64 v League of Legends in 48 v Counter Strike: Global Offensive. Pri vseh testiranih igrah je redno prihajalo do zaviranja. To se je dogajalo na procesorju, ki se je omejil na 1500 MHz od rednih 3500 skoraj pol časa med igranjem, kot tudi na grafični kartici, vendar bistveno bolj poredko. Posledično prej omenjene številke ne odražajo dejanskega stanja, saj je zmogljivost, takrat ko se ne zavira, kar spodoben. V normalnem delovanju smo dosegli več kot 100 fps v League of Legends na najvišjih nastavitvah, vendar ob zaviranju ta pade med skupinskim igranjem na 20, pri drugih igrah pa na še manj in posledično igralna izkušnja niti približno ni igralna. Se pa Y700 lahko pohvali s tihostjo, saj je med normalno rabo neslišen, med igranjem pa se ventilatorji prižgejo a vedno ostanejo tako tihi, da jih niti opazil nisem. Sam bi raje videl, da bi bil laptop med zahtevno rabo glasnejši in ne se ne bi toliko zaviral, a morebiti je to zadeva, ki jo lahko popravijo v nadaljnjih revizijah.

Skratka, očitno AMD prenosne rešitve še niso namenjene gamerjem oz. težkim uporabnikom saj je takšno zaviranje in na splošno slaba odzivnost sistema nedopustna. Bomo videli, kaj prinaša Zen arhitektura, ki jo bodo predstavili pri AMD-ju konec tega leta. Do takrat pa lahko povem le, da je Y700 soliden laptop, če le vzamete verzijo z Intel procesorjem in Nvidia grafično. V nasprotnem primeru pa težko priporočim laptop s takšno konfiguracijo, kot jo je imel naš inženirski izvod.

Upam, da vam je bil ta test všeč in da ste izvedeli kaj novega kar vam bo koristilo pri prihodnjih nakupih. V primeru da imate kakšna vprašanja sem vam na voljo v komentarjih, ne pozabite pa všečkati videa in ga pokazati prijateljem. Zahvaliti se moramo še spletni trgovino MOJ.GS, ki je zagotovila testen izdelek.