fbpx
Skip links

Arozzi Torretta XL – Stol za prave gamerje

Ali je ta stol vreden svojega denarja? Preberite si naš opis in si oglejte video predstavitev!

To bo moj prvi preizkus gaming stola in posledično ne morem primerjati Arrozzi Torrete XL s prav veliko konkurenti – a se bom vseeno potrudil izdelek objektivno predstaviti. Kakšni so moji vtisi uporabe? Počakajte in izvedeli boste.

Vse se prične z ogromno škatlo in čedno pomočnico, kateri je naložena naloga sestave stola. Definitivno smo bili presenečeni nad velikostjo embalaže, a istega mnenja smo bili tudi leto dni nazaj, ko sem kupil svoj zadnji stol. A na koncu je ta velikost potrebna za olajšanje izkušnje sestave. Ta se prične z odpiranjem škatle in jemanjem vseh elementov stola ven, tako da imamo znova nekaj prostora v dnevni sobi. Poleg glavnega naslonskega in sedalnega dela ter nogač je dodana še ena škatla v kateri je najti preprosta navodila za sestavo, ki pa so vseeno dovolj globoka in nas uspešno vodijo do cilja, dodane pa so še vse okrasne plastike. Za tem je potrebno vzeti sedalni del in na njega dodati naslonsko površino ter jo istočasno na obeh straneh pritrditi s pomočjo priloženega imbus ključa. To je verjetno najbolj zahteven del in je priporočena prisotnost pomagača, saj je izdelava zelo precizna in je spraviti vijake na ustrezno mesto mala umetnost. Za tem se doda pokrove, za katere rabimo križni izvijač. Za tem obrnemo to stvar, ki že kaže podobo stola na stran in dodamo štiri vijake na sistem za dvig in spust stola. Naslednji korak je potisk avtomobilsko oblikovanih koles v nogače, plinskega mehanizma v za to oblikovan prostor na spodnji strani sedalne površine in nato le še vržemo mehanizem v luknjo na nogačah ter stol je sestavljen. Seveda smo nato dodali še blazine za glavo in ledveni del. Vse skupaj je sestava trajala dobrih 15 minut in je pod črto sila enostavna.

V redu, to je to kar se tiče sestave, a tudi če bi bila ta obupna bi izdelek ne nujno bil slab. Torej se posvetimo lastnostim – sestavljen je iz kovine, ki je sicer ne vidimo saj bi za to morali razrezati cel stol, sicer prekrit s trpežnim tekstilom na prednji strani in sintetiko v stilu karbona na straneh. Tega je mogoče dobiti v 7 barvnih kombinacijah. Oblazinjenje se nam ob prvi uporabi zdi pretanko, vendar je razlika le v tem, da je pena bistveno bolj kompaktna in nam tako stol ne postane neudoben kot naš prejšnji po večurni uporabi. Omogoča obračanje za 360 stopinj in bolj kot ne možnost horizontal lege ležanja brez vsake skrbi, da bi se prevrnili – kar je zanimiv občutek in imamo še zmeraj po nekaj tednih strah, da bomo prav ta moment padli ter si razbili glavo. Vendar se to do sedaj še ni zgodilo, pa naj se je ulegla lahka punca ali konkretna gorila. V tistem ali kateremkoli drugem položaju je moč zakleniti naklon tako da nas ne sili v dvignjen položaj. Ima 7 centimetrov hoda, kar na zgornjem robu pomeni med slabih 1,3 metra in na sedalni površini med 33 in 40 centimetri. Sedalni del je širine 48 centimetrov, medtem ko najširši del naslonjala meri 57 centimetrov, kar je dovolj za najširša ramena. Tehta 21 kilogramov, kar je ogromno in ne priporočamo, da ga nosite s sabo na lanpartyje ali druge dejavnosti, ima pa tako dobre najlonske koleščke, da je potovanje po sobi kljub teži enostavno izvedljivo s poganjanjem od tal.

Še nekaj besed o sami uporabi – ob začetku le te smo imeli občutek da nas stranska krila pri ramenih silijo v povešeno držo ramen, vendar smo bili le navajeni, da se stol ne dotika ramen in je bil občutek stika tuj. Ko smo se enkrat navadili da le te pravzaprav nudijo podporo ne pa ovirajo drže, je bilo vse bolje. Je pa prav možno da bo kakšen kupec spremenil držo ramen zaradi tega, saj ni nikjer napisano oz. komunicirano da nudi posebno podporo ramenom. Nato nas je zmotilo aktivno oviranje sedenja s široko prekrižanimi nogami, kar je bila v preteklosti naša standardna pozicija, saj nas sili v strogo sedenje.

Po eni strani verjamemo, da je to boljše za naše telo, vendar je vseeno sprememba.
In to je na koncu glavna stvar, ki smo jo odnesli od uporabe Arozzi Torreta XL – na začetku je sprememba, ki se zdi, da bo neudobna, vendar se izkaže da nam pomaga pri boljši drži in vsaj pri nas pomaga pri zmanjševanju večnih težav z bolečino v hrbtu. Verjamemo pa da boste ob nakupu tudi vi šli skozi iste faze in na koncu priporočili izdelek vsakemu, ki dnevno več ur preživi za računalnikom – konec koncev to, da imamo računalnike ter opreme za tisoč in več evrov, sedimo pa na stolu, ki pod nami razpada, dejansko ni normalno.