fbpx
Skip links

Test slušalk Roccat Kave XTD 5.1 Digital

httpss://youtu.be/O-BqaJdpaDU

Poglejte to pošast od headseta – predstavljam vam test Roccat Kave XTD 5.1 Digital. Pa mi je ta všeč, ali sem samo sarkastičen? Berite naprej.

Prvo embalaža, ki je kot pri vseh Roccatovih izdelkih vrhunska – jasno predstavljene informacije, z lepimi grafikami, atraktivnimi fonti in dobro zasnovano zgodbo, ki sicer dostikrat preide v absurd, a to niti ni toliko pomembno. Ob jemanju zadev iz škatle nas prvo preseneti masivna svetleče črna zunanja zvočna kartica, ki je vključena v komplet. Za tem potegnemo ven še glavno stvar, same slušalke, ki so na prvi pogled opazno plastične in predimenzionirane.

Običajno imajo stereo gamerske slušalke po en 40 milimeterski driver na vsaki strani, visokokvalitetne pa imajo v notranjosti 50 milimeterske ali večje – tako ni presenetljivo, da so Roccat Kave XTD 5.1 bistveno večje od drugih izdelkov na trgu, saj imajo v notranjosti kar tri 40-milimeterske zvočnike na vsaki slušalki. Ti po samih specifikacijah niso presežek niti po specifikacijah, saj imajo frekvenčni odziv od 20 do 20.000 Hz, niti po samem zvoku, ki ga producirajo, o katerem bomo povedali več kasneje. Trije zvočniki v notranjosti pa nimajo vsi iste naloge, eden je prednji, drug je centralni in eden zadnji – tako v ohišju slušalk poizkuša oponašati pravi prostorski zvok. Potem je v notranjosti ušesnika še en zvočnik namenjen prav nizkim zvokom, ki mu pri Roccatu pravijo kar “Vibration Driver” in ta zagotovi toliko bassa, da bo zadovoljen še največji navdušenec nad nizkimi zvoki. Vendar je eno številka, drugo pa dejansko stanje – in po mojih izkušnjah niti po inštaliranju posebnih driverjev za virtualni surround sound, prostorski zvok ni posebno impresiven niti v igrah, kjer bi moral ta headset dejansko blesteti, vsaj glede na cenovno postavko več kot 200 evrov.

Oblika slušalk je kot povedano v uvodu predimenzionirana. Razumem ogromnost headsetov z aktivnim izenačevanjem zunanjih šumov in močno pasivno izolacijo, vendar nitienega od tega na Kave XTD ni najti. Tako se lahko le vprašamo kaj poleg množice malih driverjev je v notranjosti nekaj stopinj v vsako smer nastavljivega ušesnika. Če drugo ne ta obdaja uho po celoti in za moj okus nekoliko pretrda pena v ušesnikih nikjer ne pritiska na meča in tudi po dolgi uporabi ne prihaja do neudobja kljub nadpovprečno visoki teži 335 gramov. Oblazinjenje tudi na naglavnem traku ne predstavlja težav in svoje delo dobro opravlja. Nastavljivost bi dolžine slušalke je dovoljšnja, vendar nas je ob premikanju kar malce strah, da se bodo polomile, saj je zvok prav ceneno plastičen.

Preden povem nekaj o sami kakovosti zvoka je potrebno omeniti, da je to gamerski headset in kot takšen do neke stopnje prilagojen preferencam zvoka te skupine – običajno so to močni basi in visoka glasnost. Če sta gamerju pomembni le te dve kategoriji bodo Kave XTD 5.1 odlične. V vseh preostalih primerih bodo s svojimi močnimi basi, ki kljub dodatnim nastavitvam v EQ (equalizerju oz. iznečavelniku zvokov v programski opremi) utopi vse sredinske tone, ki so zato bolj kot ne neobstoječi. Spet zelo prisotni so visoki toni, ki so znova vsaj prednastavljeno preveč izraziti in niso prijetni in izraženi, marveč kar režejo v ušesa. Celotno izkušnjo se da izboljšati do sprejemljive uravnovešenosti zvokov v izenačevalniku, vendar je le to daleč od optimalnega in bi lahko pri Roccatu prvenstveno zagotovili nevtralni zvok, ki ga lahko nato brez izgub posameznik prilagodi svojim željam, ne pa da mora spreminjati nastavitve že zato, da lahko ima zvok, ki ne para ušes.

Vse te nastavitve je potrebno nastavljati v programskem orodju, ki je sila poglobljen, ima mnogo funkcij, ki jih lahko spreminjamo in prilagajamo našim željam tako da pridemo do optimalne uporabniške izkušnje. Vključili so tudi nekaj gimmicky for, ki so uporabne in se nam zdijo “kul” prvih par minut uporabe, za tem pa samevajo, kot so voice changer, efekt za zvoke in drugi.

Če se dotaknemo mikrofona – ta je solidno nastavljiv, sami bi radi videli, da bi bil nekoliko daljši in ostal bolj na mestu na katerega smo nastavili sami, vendar je stanje sprejemljivo. Je odstranljiv in ga je mogoče utišati s pomočjo tipke na glavni konzoli, kar prižge tudi lučko na vrhu mikrofona in nam tako da še vizualno informacijo o nedelovanju. Žal pa ne moremo povedati ničesar pozitivnega o sami kvaliteti zvoka – le ta je dovolj dobra, da nas sogovorci razumejo, za kaj več pa nikakor ni primeren, saj je zvok popolnoma ploščat in plehek, kot se to pogosto dogaja pri gamerskih headsetih – najlažje bi ga primerjal z Logitech G230 in Steelseries Siberia V2 mikrofonoma, nobeden od katerih ne dosega tretjine cene Kave XTD-ja, niti nima vključene zunanje zvočne kartice, na kateri bi lahko če že ne drugače vsaj programsko izboljšali zvok.

Sama zunanja zvočna kartica je verjetno razlog zakaj so pri Roccatu mislili, da je cena slušalk sprejemljiva. Tako lahko vzpostavimo Bluetooth povezavo s telefonom in sprejemamo klice na Kave XTD, prilagajamo lahko volumen vseh posa meznih kanalov zvoka s kakovostnim in uporabnim knofom, povežemo lahko tudi zunanji sistem zvočnikov, zunanji mikrofon in dodamo še line in vhod za audio opremo – skratka, ni da ni. Posledično ob priklopljenih vseh kablih ni niti prostora niti estetike mize, saj nam na njej visi pet kablov na zadnji strani, en 3,6 metra dolg USB napajalni kabel in seveda povezava s samim headsetom. Ne glede na to, je občutek uporabe te odličen in je po mojem mnenju najboljši del produkta – tipke so odzivne, osvetljene in praktično postavljene, kar se za ta cenovni razred tudi spodobi.

In ko je nepopolna avdio konzola najboljši del Kave XTD, nam to pove vse kar moramo vedeti o izdelku – ta je ne pretirano udoben headset z nekakovostnim zvokom in obupnom mikrofonom, ki nosi cenovno postavko, s katero cenovno konkurira drugim vrhunskim izdelkom tipa Sennheiser in Beyerdynamic. Razumemo, da so Kave XTD zastavili kot direktnega konkurenta Razerjevemu Tiamatu 7.1, vendar je tisti vsaj kakovosten na otip in je atraktivnega, ekskluzivnega izgleda. Skratka, to je milo rečeno polom iz strani Roccata, a verjamemo, da imajo kapacitete in sposobnost v ponudbo vključiti še kakšen pametno zastavljen avdio izdelek, če le znova premislijo njihovo strategijo.