fbpx
Skip links

Pregled aktivnosti SPID.si v letu 2013

Leto 2013 se je za SPID.si pričelo z verjetno našim prvim večjim dogodkom, EPICENTER LAN, ki je potekal 22. in 23. februarja 2013 v prostorih Gimnazije Murska Sobota in Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. Sama pot do dogodka je bila na začetku prav zabavna, saj je bila ideja organizacije enega večjih tovrstnih dogodkov v Sloveniji izjemno privlačna, a ščasoma smo uvideli koliko dela je pravzaprav potrebnega, da se izvede kaj takega. Pridobivanje podpisov vseh mogočih deležnikov, kontaktiranje sponzorjev, tolikokratne obremenitve kartice za malenkosti, ki jih je bilo potrebno nakupiti pred dogodkov, pa čeprav smo vedeli, da nimamo nikakršnih prilivov. A vseeno smo dogodek izvedli suvereno, brez večjih izpadov interneta, elektrike (razen ko sem se sam spotaknil čez en razdelilec in odvzel elektriko celi vrsti), ali kakšnih podobnih mahinacij. Ta uspeh nas je motiviral, da smo se vključili v organizacijo večih podobnih dogodkov.

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/ytAsrwchmMo” height=”480″ width=”640″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]
 

Za tem je že aprila sledil verjetno najbolj prestižen dogodek letošnjega leta, Grand LAN Adria #2. Prva Grand LAN Adria se je odvijala že leta 2009, recesija je pa povzročila prenehanje nadaljnje organizacije, saj sponzorji, ki so zagotavljali računalnike niso imeli dovolj resursov. A vseeno je Luki Uvodiču, vodji Grand LANa, uspelo vnovič pridobiti računalnike, monitorje in periferne naprave, kot tudi najeti izjemno prestižno lokacijo v 15. nadstropju štirizvezdičnega Hotela Plaza v Ljubljani. Na dogodek se je odpravila tričlanska ekipa SPID.si, katere glavna naloga je bila medijska podpora dogodka, torej ažurne posodobitve na socialnih omrežjih Facebook in Twitter, izjemne slike, intervjuji in konec koncev tudi video recapi posameznih dni. Na koncu smo pomagali tudi pri sami postavitvi in pospravljanju dogodka, kar je vključevalo vse od postavitve miz, električnega in mrežnega sistema, računalnikov in ustrezne programske opreme. Medtem ko se je 16 ekip vzneseno borilo ne le za končno uvrstitev, temveč tudi za vsak kill in vsakega miniona, smo poizkušali kar se da poskrbeti za vse, ki jim ni uspelo niti igrati, niti dobiti karte za gledalca na dogodku. Po vikendu slikanja, snemanja, govorjenja in konec koncec tudi trdega dela smo se vrnili v Mursko Soboto in bili veseli, da smo imeli priložnost sodelovati pri tekmovanju organiziranem na takem nivoju.

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/1qemvg9PPQE” height=”480″ width=”640″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]
 

Od aprila do julija, časa našega naslednjega večjega projekta, je minilo nekaj mesecev. V tem času nismo počivali, temveč smo končno pravno ustrezno uredili našo organizacijo kot društvo, ki nosi polno ime Društvo za elektronske športe – spid.si, uredili smo tudi finančno poslovanje in se tako pripravili na vse prihajajoče dogodke. Kdo bi si mislil, da bo proces ustanavljanja društva trajal slabo leto dni, a nič ne de – glavno, da je bila izkušnja za nami.
Julija se je pričela serija dogodkov imenovanih Mamut Cup. Je bilo spletno tekmovanje, kjer smo zmagovalno ekipo nagradil s SteelSeries Qck podlogami, kot tudi prosto vstopnino na MiKK LAN 7, naš naslednji offline dogodek. Potekalo je v formatu treh kvalifikacijskih tekmovanj in enega finala, kjer se odloči končni zmagovalec. Po izjemno suvereni igri so Team Synthesis, ena najprepoznavnejših ekip v Sloveniji ugnali ekipo SubZero. V tej tekmi, ki je bila izjemno napeta za ogled (priporočamo obisk naše youtube strani, kjer najdete VoD-e!), vedno je ena ekipa vodila po killih, druga po towerjih, videli smo izjemen poizkus backdoora, skratka – ni da ni. A na koncu si je naslov prisvojila ekipa z boljšo ekipno sintezo, Team Synthesis!

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/yAvmVmVCpjE” height=”360″ width=”640″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]
 

Kot prej omenjeno smo nadaljevali z organizacijo sedmega zapovrstnega MiKK LAN-a. S popolnim prevzemom organizacije smo vpeljali nekaj sprememb – odločili smo se proti izvedbi Call of Duy in FIFA tekmovanj, ter raje gostili League of Legends igralce, a smo vseeno ohranili dostopnost dogodka z zastonj hrano in pijačo, kot tudi skrajno prijetnim vzdušjem. Prišlo je do nekaj kontroverznih odločitev, za katere ne bomo trdili, da so bile stoprocentno pravilne, a so bile storjene za izboljšanje izkušnje igralcev prisotnih na dogodku. Pravijo, da vsaka šola nekaj stane, le to je bila naša. Je pa bil MiKK LAN 7 najbolj založen dogodek gostovan v teh prostorih, vsaj kar se tiče nagradnega sklada. Uspelo nam je pritegniti sponzorstvo Ozone Gaming, španskega proizvajalca igričarske opreme in s pomočjo preostalih partnerjev smo igralce nagradili, kot je to le mogoče za slovenske razmere – vsak udeleženec je pa prejel še ekskluzivno podlogo za miško MiKK LAN-a in energijsko pijačo Monster Energy.

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/-xhotoJUwnY” height=”360″ width=”640″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]
 

Slab mesec pavze, med katerim smo skupnost neprestano posodabljali z novicami iz gaming in ešportnega sveta skozi naša socialna omrežja, ki mu je sledilo partnerstvo pri organizaciji največjega neprofitnega IKT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) festivala v tem delu Evrope, Festivalu računalništva in sodobnih komunikacij – FriSK. V okviru tega smo organizirali lanparty tekmovanje manjših razsežnosti, a vseeno s precejšnjim nagradnim skladom, gledano glede na udeležbo. Deloma je za manjši obseg krivo slabše oglaševanje z naše strani, deloma je pa udeležbi škodila sočasnost dveh drugih tekmovanj v Sloveniji, LigLANa in Radioactive LANa v Krškem. Nič ne de, igralci so se zabavali in določili smo najboljšo ekipo v Pomurju, ki je postala postava Ground Zero, projekt Žige »Shejvi« Gabra, medtem ko so Call of Duty 4 igralci izkoristili dogodek za druženje in neke vrste bootcamp.

Ena izmed galerij FRiSK 2013

 

FRiSK-u 2013 so sledile bistvene spremembe za zavesami javnosti, restrukturirali smo svojo notranjo sestavo in odstranili posameznike, ki ali niso imeli časa, ali volje redno sodelovati tako pri organizaciji dogodkov Društva za elektronske športe – spid.si, kot tudi vsakodnevnega posodabljanja naših skupnosti ter spletne strani.
Podobno se je zgodilo z našo spletno stranjo – začeli smo z idejo ustanovitve spletnega portala EŠPORTER, a po uspešni vzpostavitvi spletne strani nismo videli smisla v nadaljnji fragmentaciji naših medijskih vsebin, zato smo portfolej prestavili na povezavo www.spid.si/en, glavno stran pa obdržali kot pravzaprav edini slovenski eŠportni portal, ki ga ne vzdržuje posameznik. Z vrnitvijo k medijem smo vnovič pričeli pisati teste in recenzije gaming opreme, a tokrat na drugem mediju, v obliki videev, ki so vsi dostopni na našem Youtube kanalu.

[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/74KnwzUDq-A” height=”360″ width=”640″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]
 

Zadnji dnevi tega leta niso v prazničnem duhu, temveč že z enim očesom pogledujejo proti februarju, ko bo potekal naš največji dogodek doslej, EPICENTER LAN 2. Na njem pričakujemo več kot 200 tekmovalcev v 10+ tekmovalnih naslovih, in še enkrat toliko obiskovalcev. Skratka – še naprej spremljajte naše društvo in prvoosebno doživite rast elektronskih športov iz obskurnega hobija posameznikov v družbeno sprejemljivo obliko športa, kot se to dogaja čez lužo.
Veliko sreče in gaming uspehov v letu 2014 vam želi ekipa Društva za elektronske športe – spid.si.