fbpx
Skip links

Povzetki recenzij iger – Alien Swarm

Alien Swarm

Zastonj? Verjeli ali ne, Alien Swarm je resnično zastonj. Odločitev Valva, izdajatelja igre se mogoče res zdi presenetljiva, a se za zastonjskostjo skriva odlična marketinška poteza, kajti z igro je vključen celotna izvorna koda igre, in posledično je igra prijazna modifikatorjem. Z modifikacijami igre pa nameravajo pri Valvu nameravajo pobrati smetano »modderjev« in jo rekrutirati v svoje vrste.

Alien Swarm je streljačina, ki spominja na mešanico Left 4 Dead-a in Team Fortressa, z razliko, da je Alien Swarm tretjeosebna s »top-down« pogledom. Prvi zametek igre je bil pravzaprav mod za Unreal Tournament 2k4, iz katerega se je kasneje razvila samostojna igra. Kot večina iger iz Valvovega razvijalskega studia je igra osnovana na Source grafičnem pogonu, ki več ni rosno mlad, a je pa sedaj do konca izkoriščen. Podobnost Left 4 Deadu najdemo predvsem v »Co-op« ali sodelovalnem igralnem modusu, saj lahko igramo igro s tremi drugimi prijatelji ali neznanci, in z njihovo pomočjo znova ter znova odbijamo napade nezemljanov.

Na voljo imamo štiri različne razrede vojakov: Officer, Special Weapons, Medic in Tech. Vsak razred ima po dva predstavnika, vsak s svojimi individualnimi značilnostmi, kar nam omogoča kar nekaj eksperimentiranja. Vsak vojak lahko izbira med arzenalom orožja, kjer najdemo pokalice namenjenime posameznim razredom in možnostjo odklepanja boljših orožij z nalinijskimi dosežki. Najmočnejša orožja so definitivno metalec ognja, »grenadelauncher« in nenazadnje tudi motorna žaga, z katero brez težav ustvarjamo pokol v igri. Enako koristen je tudi »Sentry gun«, ki nam omogoča, da lahko igramo bolj sproščeno, saj določen čas lahko kar sam brani celotno stran bojišča.

Igranje brez skupinskega dela je nemogoče, saj je sodelovanje nujno potrebno, če hočemo preživeti sedem misij, ki so trenutno na voljo. Če pogledamo še na dejstvo, da je Valve z igro izdal izvorno kodo ter orodja za izdelavo modifikacij, lahko ta številka le narase. Pri igranju lahko izbiramo med različnimi stopnjami zahtevnosti; Easy, Normal, Hard, Insane in pa Brutal. Sami smo imeli z osnovnimi orožji težave že pri zahtevnosti Hard, najtežja stopnja zahtevnosti pa je kaj drugega kot, brutalna. Poleg sistema za odklepanje novih orožij je dodanih tudi 64 dosežkov, za katere dosego včasih rabimo kar precej časa in zavzetosti, saj naprimer ubiti 100.000 vesoljcev ni prav kratkotrajno opravilo.

Alien Swarm je preprosta igra. A vsaj ne poizkuša biti nekaj, kar ni. Je nalinijska akcijska streljanka z velikim številom nezemljanov, ki nas vedno poizkušajo dobiti nepripravljene. Morda bi bila boljša v prvoosebnem pogledu, lahko bi pa tudi uničilo igralnost. Torej če radi ustvarjate masaker na bojišču ter serijsko spreminjate nezemljane v zelene kose, dajte Alien Swarmu priložnost da se dokaže. Vse to lahko dobite že za ceno 0€, kar se nam zdi definitivno dobra investicija za zapravljanje časa z do tremi prijatelji.

Zaključek: tretjeosebni genocid nad napadalnimi nezemljani
Založnik: Valve
Zahteve: Pentium 3GHz, 1GB RAM, Dx9 128MB GPU, 2,5GB HDD, XP/Vista/W7
Internet: www.alienswarm.com
Starostna omejitev: 16+

Igralnost: 95% 5/5
Grafika: 70% 3/5
Zvok: 80% 4/5
Ponovno igranje: 100% 5/5
Skupaj: 86 % 5/5
ZA: zastonj, odlična igralnost, zelo dinamična, napredna umetna inteligenca
PROTI: manko prave zgodbe