fbpx
Skip links

Pravljični zaključek EBL v Beogradu

Preteklo soboto sva se skupaj s Primožem odpravila na dolgo pot v Beograd na ogled finala EBL lige. Po kratkem spancu se je najina pot pričela ob 7:00 v Ljubljani in naju najprej vodila v novomeško Qlandio. Na prvem postanku sva napolnila avto z vsemi potrebnimi dobrotami za nemoteno potovanje in se tako odpravila na šesturno pot. Na srečo je tokrat finale potekal ob bolj sprejemljivem času, tako da ni bilo predolgih postankov na meji. Pot do Srbije je potekala nemoteno, dokler nisva prestopila meje in naletela na ceste, ki spominjajo na sosedovo njivo. Do Beograda sva molila, da ne ostaneva brez kakšnega kolesa, a srečno prispela in po treh zgrešenih izvozih le prišla do Kombank dvorane.

Že takoj na prvi pogled je bilo videti, da je danes v dvorani v središču dogajanja e-šport in nič drugega. Od sponzorjev, ki so takoj v avli delili svoje izdelke, slikanja z raznimi rekviziti ter seveda cosplayerji, do preizkusa VR opreme in seveda meet & greet z najbolj vplivnimi zvezdami v EBL.

Ker sva v dvorano prišla približno tri ure pred začetkom, sva si lahko ogledala še vajo pred uradno otvoritvijo in nato le nestrpno čakala, da se zadeva zares prične. Pred začetkom sva tako lahko še kakšno rekla z organizatorji, ki so bili bolj sproščeni kot na domačih dogodkih (»Samo«), ter verjetno najbolj znanim LoL obrazom Balkana Sa1na.

Ura je bila nekaj minut do 16ih in dvorana se je začela lepo polniti. Vsak, ki je kupil karto, je pri vstopu prejel tudi kodo za skin (Coven Camille ali High Noon Thresh). Dvorana bi bila najverjetne zasedena do zadnjega kotička, če ne bi v polfinalu Random 5 izločili domačega favorita Asus Rog Elite.

Otvoritev se je pričela z posnetki iz preteklih treh sezon in KDA nastopom, ki je navdušil publiko. Ko smo si nato ogledali highlighte iz pretekle sezone, se je uradni napovedovalec pripeljal s kolesom do odra in predstavil obe ekipi ter dvorano ponesel do naslednje stopnje hrupa.


(Vir: Fortuna Esports)

Po predstavitvi obeh ekip ter komentatorjev, so slednji zavzeli svoje pozicije in finale 4. EBL se je lahko pričel.

V prvo igro so kot favoriti vstopili Crvena Zvezda, a Random 5 je že v early gamu pokazal, da so tudi oni resen kandidat za zmago. Na krilih Lmzsovega Corkija so prišli do velikega vodstva in to vodstvo kronali z izjemnim team fightom v 22. minuti, ko so ubili vse člane Crvene Zvezde. Ace so izkoristili, da so ubili barona, in z baron buffom na precej lahek način prišli do prve zmage.


Odločilen teamfight za ekipo Random 5

Že druga igra pa je bila veliko bolj izenačena. Random 5 so imeli zelo močnega Lubenza na Kennenu, a tudi Crvena Zvezda je našla nekaj killov in igra je bila povsem izenačena. Od 20. minute naprej je vse skupaj postalo divje. Random 5 so imeli vodstvo, a so želeli preveč in izbrali slab team fight, v katerem so izgubili 3 člane. A Zvezda je ponovila njihovo napako, kar je plačal njihov support. Random 5 so se odločili, da lahko ubijejo barona, kar jim je na koncu tudi uspelo, a so umrli vsi njihovi člani, tako da nihče ni obržal baron buffa.

Ekipa Zvezde je potem dobila krila, našla še en dober team fight, ki jim je prinesel tudi inhibitor, in ko se je že zdelo, da lahko Zvezda izenači rezultat v igrah, so se Random 5 pri zadnjem nexus towerju ubranili.

Ta obramba jim je povrnila samozavest in po dveh zmaganih teamfightih so zmagali še drugo igro.

Pred tretjo igro smo vsi pričakovali ban na Lubenzovem Kennenu, saj je ta blestel na njemu obe igri, a do tega ni prišlo in še tretjič je dobil Kennena. Igra je bila povsem izenačena do velikega teamfighta v 25. minuti, ko je mvp lige Vendetaz s Kai’so vzel igro v svoje roke, uporabil ultimativno sposobnost v ADC-ja Zvezde, ga ubil in tako določil izid teamfighta, ki je prinesel barona ekipi Random 5.

Zopet so izkoristili baron buff, Vendetaz je imel še en izvrsten team fight in na njegovih krilih so Random 5 zmagali še tretjo igro ter tako prišli do lovorike.


(Vir: Fortuna Esports)

Čeprav je bila dvorana večinoma obarvana v barve Crvene Zvezde, so športno priznali poraz in čestitali zmagovalcem Random, ki so si spisali filmski scenarij. Ekipi, ki se je letos prebila skozi kvalifikacije, kjer so ugnali tudi Slovensko ekipo, v rednem delu sedela na sredini lestvice, nato v polfinalu uničila favoriziran Asus in nazadnje s 3:0 ugnala Zvezdo, lahko le čestitamo in zaželimo veliko uspeha v EU Masters, kamor potujeta oba finalista. MVP je seveda prejel Vendetaz, ki je že v rednem delu dobil ta naziv kar sedemkrat.


(Vir: Fortuna Esports)

Ko se je dvorana počasi izpraznila in so se glave zbistrile, sva z organizatorji še malce predebatirala o izvedbi dogodka ter o Slovenski ligi, nato se počasi odpravila nazaj v Slovenijo.

Do doma naju je čakala dolga pot, ampak s pomočjo Red Bull Slovenia sva ostala zbrana in budna vse do cilja. Med potjo sva podelila še nekaj energijskih pijač pridnim nočnim delavcem na cestnini ter na meji in jim tako polepšala večer.

Fortuna je ponovno dokazala, da EBL velja trenutno za največji e-šport projekt na Balkanu in lahko le upamo, da jim tudi Slovenci počasi začnemo slediti.

Najino celotno pot ter otvoritev si lahko ogledate na Youtubu.

Napisal: Žan ‘Shokugeki’ Župančič