fbpx
Skip links

AMD Ryzen

Na trg bodo že čez nekaj dni prišli novi procesorji podjetja AMD. AMD Ryzen, kot so jih poimenovali, bi lahko prekosili kralja v tem poslu, torej podjetje Intel.

Pri AMD, so že leta 2012 začeli delati na novi arhitekturi procesorjev. V tem času je prišlo do menjave glavnega arhitekta, in takrat smo že vsi pomislili, da z novo Zen arhitekturo ne bo nič. AMD se je tokrat s svojimi procesorji nekoliko bolj usmeril proti igričarski industriji. Slednja v svetu doživlja velik vzpon, zato so možnosti za uspeh še toliko večje. Hkrati pa je prav mogoče, da bo prekosil tekmeca Intel. Intel je kot odgovor na prihajajoče Ryzen procesorje, znižal ceno svojim že obstoječim procesorjem na trgu.

Rezultat iskanja slik za amd zen

Pred nekaj meseci pa so se te domneve ovrgle, in vsi smo nove procesorje že nestrpno pričakovali. Nekateri izmed procesorjev bodo na trgu že od jutri naprej, na malo cenejše pa bomo počakali še kakšen mesec. Cene se bodo gibale od 300 €-600 €, kar je v nekaterih pogledih manj kot Intelovi. Kot menijo poznavalci, naj bi se modela 1800X in 1700X kosala z Intelovim procesorjem INTEL Core i7-6900K, ki stane okoli 1200 €.

Ryzen procesorji bodo grajeni na 14 nm FINFET proizvodnem procesu. Prav tako pa bodo imeli novo podnožje AM4. Kot zanimivost pa lahko omenimo še to, da bodo imeli procesorji odklenjene množilnike, kar bo pomagalo pri navijanju.

Za konec pa smo pripravili še manjšo primerjavo med procesorjema AMD Ryzen 7 1700x in Intel Core i7 6800k. Ker procesorji še niso na trgu, so lahko tudi podatki neresnični.

Test Intel Core i7 AMD Ryzen 7 1700x
Poraba energije namizje 99W 63W
Poraba energije pod obremenitvijo 126W 123W
Poraba v igrah 194W 155W
GTA V 75 FPS 77 FPS
CS:GO 284 FPS 298 FPS

Kot lahko sklepamo iz tabele, je AMD za nas tokrat pripravil res nekaj posebnega, resničnost podatkov pa bomo dobili že čez nekaj dni.

Menimo, da se je prevlada Intela tokrat le končala, in jo bo prevzelo podjetje AMD. Menimo pa, da bo Intel naredil vse, da si “naslov” pribori nazaj.