fbpx
Skip links

Test mišk Zowie FK2 in Zowie ZA11

Na preizkus smo prejeli dve miški iz ponudbe Zowieja, podjetja ki s svojimi izdelki cilja predvsem na tekmovalne igralce videoiger in najbolj zahtevne uporabnike. To sta optični miški modelov ZA11 in FK2. Kako se obneseta v primerjavi s konkurenco, katera je boljša in zakaj? Berite naprej

Embalaža je kot pri vseh novejših Zowiejevih izdelkih minimalna če že ne simplistična in dvomimo, da bi se dobro prodajala v fizičnih trgovinah, če bi bila postavljena ob bok npr. Razerjevim ali Roccatovim embalažam. A očitno to ni proizvajalčev cilj, saj se konec koncev nobena od mišk ne ponaša niti z nenormalnimi občutljivostmi senzorja čez 15.000 dpi, niti z raznoraznimi RGB osvetlitvami s 16 milijoni barv, niti z 20 in večimi tipkami in večimi makro profili. Vse so minimalne, črno bele, brez vsake osvetlitve, ki bi služila le osvetlitvi sami – skratka, nam je všeč, medtem ko se bodo marsikateremu gamerju zdele njihve rešitve puste in nezanimive.

Vendar se podobnost testiranih Zowiejevih mišk ne konča pri mininalnem izgledu, marveč se le ta nadaljuje tudi pri lastnostih. Tako ZA11 in FK2 imata 2 zelo lahka Huano glavna gumba in nekoliko tršo štirico na straneh, po dva na levi in desni. Scroll wheel ali kolešček nima posebno izrazite teksture, vendar nismo imeli težav z zdrsi, torej očitno deluje. Prav tako odlično registrira premike in je nadvse lahkoten, morebiti za nas nekoliko preveč, vendar je to osebna preferenca in bi bil drugemu reviewerju morebiti všeč. Senzor je postavljen centralno na širino in višino miške, torej na optimalen položaj, in je tako v ZA11 kot v FK2 Avago 3310, ki velja za enega najboljših “perfektnih” optičnih senzorjev, ki ga premaga le Pixartov 33660 v G502 in G303. Vseeno je brez inherentnega pospeševanja pri hitrejših premikih, z računalnikom komunicira stabilno pri 1000Hz kar zagotavlja kakovost zaznavanja signala, in ima 1,5 milimetra “LOD” ali lift off distanco, ki poskrbi, da se nam kurzor med premiki miške ne bo nikoli premikal. Izbiramo lahko med 400, 800, 1600 in 3200 DPI s tipko na spodnji strani miške tik ob senzorju, ki za vsako od štirih občutljivosti kaže drugo barvo. Na sam računalnik se pa povežeta ZA11 in FK2 s pozlačenim USB konektorjem na sicer ne pletenem kablu, ki pa je dovolj tanek, da se ne lovi v stvari na mizi ter na mizo samo. Poleg tega za uporabo ne potrebujemo driverjev, kar bo gamerjem, ki se udeležujejo tekmovanj na katerih so jim računalniki že dani, zelo pomembno. Te tehnične značilnosti same posebi pa sicer nakažejo, da naj bi bila izkušnja uporabe prvovrstna, pa je temu res tako?

Bolj kot ne – ja. Zavedati se moramo, da sta FK2 in ZA11 namenjena dvema različnima skupinama hardcore gamerjev – tisti ki preferirajo “claw grip” ali kljunasti prijem bodo posegli po FK, medtem ko bodo igralci, ki prisegajo na “palm grip” ali prijem z dlanjo izbrali model ZA. Kljub naši preferenci k večjim miškam (tako je FK2 absolutno premajhna in je npr. Roccat Kone XTD v moji roki perfekten), je bila ZA11 s svojo podporo dlani in oblike stranic, ki omogoča netežavne dvige in premike, ravno pravšnja in nam je kratko malo žal, da jo bomo morali dati nazaj.

Tako da, če ste gamer, ki v svoji opremi ne išče toliko atraktivne periferije, marveč “work horse”, ki bodo delali kakovostno in zanesljivo dolgo časa, sta Zowie ZA11 in FK2 pravšnji miški za vas – le pravi model si je treba izbrati glede na preferenco velikosti (od ZA11 do ZA13 in FK1 ali FK2) in tipa prijema.