fbpx
Skip links

Odpovedujemo EPICENTER LAN 5

Naš prvi dogodek bi moral biti SPID LAN v  mariborskem ŠTUK-u leta 2011. Le ta je bil odpovedan zaradi pomanjkanja prijav s strani skupnosti do samih dnevov pred pričetkom dogodka. Po seriji izjemno uspešnih dogodkov, zadnji od katerih se je konec leta odvijal v prostorih Gimnazije Murska Sobota, smo se vnovič odločili vrniti na tisto prvo lokacijo. Po uvodnih dogovorih in rezervaciji termina smo z veseljem napovedali prvi lanparty v Mariboru v zadnjih nekaj letih – a sedaj vidimo, da smo to storili prehitro.

 

Samo ozadje razloga za odpoved je sila enostavno v svojem etosu – lokacija v mariborskem ŠTUK-u ne premore internetne povezave, ki jo gaming dogodek z ~100 udeleženci terja. Sami smo na sestanku na lokaciji prejeli informacijo, da je povezava “10 skozi 10 megabitov na sekundo”, kar je številka, ki bi z uporabo dobrih pravil na požarnem zidu, ki onemogočajo oglede prenosa videa in P2P dejavnosti, kot tudi z uporabo naprednih caching tehnologij, ki jih počasi vpeljujemo v naše dogodke, bila dovolj. Nato je bilo dodano, da bodo v kontaktu s ponudnikom internetnih storitev, s katerimi so sicer v dobrih odnosih, glede možnosti začasnega povišanja hitrosti v času dogodka. Zaradi standardne prakse ISP ponudnikov, da imajo konkretne rezerve na centralah (saj morajo, če imate vi naročene njihove storitve, za le te se pa odloči še vaš sosed, le temu tudi zagotavljati primerljive hitrosti, kot jih prejemate sami), smo bili prepričani, da povezava ne bo problematična in tako smo brez dvoma najavili dogodek.

 

Motili smo se, saj nam je bilo nato v nadaljnji korespondenci javljeno, da je povezava na prizorišču 10/1 Mbps, kot tudi ponudnik storitev (v tem primeru Amis) ne more nikakor dvigniti hitrosti interneta. Zaradi zagotavljanja kakovostne igralne izkušnje vsem udeležencem naših dogodkov (in ne omejevanja internetne povezave le na udeležence, katerim je ta nujna za igranje), smo se odločili, da dogodek odpovemo.

 

Sam dogodek je obkrožalo precej zanimanja tako lokalne kot širše igričarske skupnosti. Za neučakane lahko brez težav zagotovimo, da se bosta naša naslednja dogodka odvijala v Celju, prvi (CHILLAN Celje) od 10. do 12. aprila, medtem ko se bo drugi, EPICENTER LAN 6 odvijal 23. in 24. maja 2015. Tistim, ki pa bi vseeno radi doživeli dogodek tudi v štajerski prestolnici, pa lahko povemo, da smo v pogovorih z alternativnimi lokacijami, kjer upamo na izvedbo dogodka še v tem koledarskem letu.

 

Vemo, da je ta padec znova prizadel našo kredibilnost med skupnostjo v Sloveniji, a kot poprej se bomo dvignili.