fbpx
Skip links

Test in ocena slušalk Sennheiser PC323D G4ME

Ko odpiramo vsakršno embalažo od Sennheiserja nas prevzame občutek kakovosti in premišljenosti. Podobno je pri odpiranju kompleta Sennheiser PC 323D G4ME. Tega sestavljajo slušalke PC 320 in 3D G4ME USB zvočna kartica.

Spomnim se, ko sem prvič na glavo namestil svoje prve kakovostne slušalke, Sennheiser HD555. Takrat me je popolnoma prevzel občutek ponosa. Tudi ko sem odpiral embalažo kompleta Sennheiser PC323D G4ME sem imel podobna pričakovanja.

 

pc323-3

Sam komplet sestavljajo slušalke PC 320 in 3D G4ME USB zvočna kartica. Prvi občutek, ko sem prijel slušalke v roko pa ni bilo zadovoljstvo, temveč presenečenje, saj nisem pričakoval, da bodo tako lahke. Za nizko težo je zaslužna izdelava iz plastike. Ta se mi resnično zdi preveč cenena za produkt, ki je cenovno v višjem razredu gaming slušalk. Seveda pa to ni deal breaker, saj so se v naši uporabi izkazale za povsem dovolj vzdržljive in nas ne bi bilo strah njih vzeti na potovanje ali lanparty, le nekoliko manj nasilni moramo biti pri potencialnih izbruhih jeze. Tudi sam design je tanjši, manj masiven, kot pri konkurenčnih izdelkih.

pc323-5

Tudi udobne so. Ne morejo se primerjati s Sennheiserjevimi višjecenovnimi rešitvami, ki uporabljajo njihovo legendarno elipsasto obliko zvočnika, a se lahko po udobnosti vseeno primerjajo s SteelSeries Siberia V2, ki so tako popularne med slovenskimi gamerji. Naglavni trak je podložen s peno, ki je je manj kot na drugih Sennheiserjevih slušalkah, a popolnoma dovolj glede na težo. Dolžino slušalk lahko prilagajamo s plastičnimi zatiči, ki ob nastavljanju zvenijo kot nizkokakovostne rešitve na trgu.

Posamezne slušalke so razdeljene v dva dela – zunanjo školjko in notranji del. Slednji se premika tako, da se prilagodi obliki glave uporabnika. Na desni slušalki je mogoče uravnavati tudi glasnost z elegantno vpeljanim koleščkom. Tudi sama velikost okrogle slušalke v večini primerov obkroža uho, vendar v mojem primeru nekoliko večjih ušes ni prav tako. Na uho pritiska sicer mehka, a po mojem mnenju bistveno podhranjena pena in posledično je udobje pri daljši nošnji slabše, kot bi bilo sicer. V notranjem delu najdemo zvočnik premera 40 milimetrov z impedanco 32 omov in frekvenčnim odzivom od 15 do 23.000 Hz, ki bistveno presega zmožnosti človeškega sluha. Sam zvok, ki ga PC323D G4ME producirajo ni prenatrpan z basom, kot zna biti pri drugih gaming slušalkah – je enakomerno porazdeljen in nevtralen, brez večjih napak, kot tudi brez večjih presežkov. Nizki toni so živahni in močni, srednji toni so kot je to značilno za večino Sennheiserjevih produktov izjemno široki in prostrani, medtem ko so visoke frekvence za moj okus nekoliko preveč ostre, a se le to da popraviti v izenačevalniku. Delno je za dober zvok zaslužna tudi odprta zasnova slušalk, ki pa po drugi strani zagotovi, da PC323D ne nudijo nobenega zmanjševanja šumov – prav nasprotno, zvok slušalk se sliši še izven njih.

pc323-2

Mikrofon je kot pri vseh Sennheiserjevih rešitvah kakovosten tako kar se tiče kakovosti izdelave in zajetega zvoka. Ponaša se z impedanco 2 kilohertzev in frekfenčnim odzivom od 70 do 15.000 Hz, medtem ko izloša tudi zunanje šume, kar jim uspeva presenetljivo dobro. Sam mikrofon vključuje tudi mehanizem za izklop, ki se vključi, ko dvignemo sam mikrofon. Na našo razočaranje, le ta kljub fleksibilnosti ni nastavljiv.

Dosedaj smo govorili samo o slušalkah, ki jih je moč dobiti tudi brez zvočne kartice. Le ta mala škatla z dvema 3,5 milimeterskima portoma za slušalke in mikrofon in čudno kombinacijo zelene in modre osvetlitve, ne le da doda nezanemarljiv znesek k končni ceni produkta, tudi nekaj novih funkcij prinese. Po namestitvi gonilnikov dobi zvočna kartica sposobnost oddajanja v virtualnem Dolby 5.1 ali 7.1 zvoku. Le tega sicer ne priporočamo za poslušanje glasbe in tekmovalne gamerje, ki iščejo še tako majhne korake in šume, za zabavno igranje in oglede filmov pa je izjemen, saj dobimo občutek, da smo sredi akcije. Kot opozorilo – sama zvočna kartica se za procesiranje zvoka zanaša na procesor računalnika in predstavlja dodatno obremenitev za vaš sistem.

Če povzamem – slušalke Sennheiser PC323D G4ME tako predvajajo kot zajemajo kvaliteten zvok, a na trgu obstajajo rešitve, ki se v istem cenovnem razredu ponašaj z bistveno boljšo kakovostjo izdelave. Zato bi vam svetoval, da ali pogledate drugam, ali pa se v zameno za nekaj več denarja odločite za Sennheiser rešitve najvišjega razreda.