fbpx
Skip links

Test in ocena gaming monitorja EIZO FORIS FG2421

Res ni pogosto, da najdemo nekaj popolnoma novega na trgu monitorjev, še tolikanj manj na področju izdelkov namenjenih gamerjem. EIZO FORIS FG2421 pa je prav to – osvežitev ponudbe, saj predstavlja prvo 120 Hz ponudbo, ki ima VA panel v ozadju, za razliko od TN Filmov, ki jih najdemo v vseh tekmovalnih izdelkih. Začenši z BenQ-jevim monitorjem XL2410T je v preteklih letih mnogo proizvajalcev začelo s proizvodnjo ekranov, ki se ponašajo s hitrostjo osveževanja 120 ali 144 Hz. Višja hitrost napram standardnim, 60 Hz ekranom, prinaša boljšo gladkost, tekočnost slike in podporo večjemu številu sličic na sekundo.

Kljub hitrosti pa je mnogo potencialnih kupcev odvračalo dejstvo, da so vsi ekrani na tržišču uporabljali TN Film panele, ki navkljub odzivnosti imajo celo vrsto pomanjkljivosti – od slabih kontrastov, obupnih vidnih kotov, in nižjo svetlostjo ob uporabi LightBoost tehnologije. Tako je EIZO, sicer podjetje z izjemnim renomejem na področju visokokakovostnih profesionalnih rešitev za designerje in fotografe, izdal model FG 2421, ki ne le da je prvi monitor, ki uporablja kakovostno MVA panelo, uporablja tudi poseben sistem za zmanjševanje motion blura, ali zameglitve slike med gibanjem, ki ji pravijo “Turbo 240”. Ker je ekran poganjan z (M)VA matriko se lahko uporabniki nadejajo bistveno boljših kontrastov, širših vidnih kotov in pod črto boljšega performansa v primerjavi z TN matrikami.

 

Specifikacije

Lastnosti EIZO FORIS FG2421

Velikost

23.5″WS (59.8 cm)

Premaz

Light AG coating, semi glossy

Razmerje slike

16:9

Konektivnost

DL-DVI (HDCP), DisplayPort, HDMI. Audio in and out.

Resolucija

1920 x 1080

Velikost piksla

0.272 mm

Barva designa

Matte black bezel stand and base

Odzivni čas

Panel spec: 4ms G2G

Eizo spec: <1ms G2G (Turbo 240 On)

Nastavljivost

Tilt, 60mm height, swivel

Statičen kontrast

5000:1

Dinamičen kontrast

15,000:1

VESA

No

Svetlost

400

V škatli

Power, DisplayPort, USB and audio cables. Cable clip

Vidni koti

176 / 176

Matrika ekrana

MVA

Teža

Net: 6.2Kg

 Tehnologija osvetlitve

W-LED

Dimenzije

(WxHxD with stand max height)

563.5 x 451.0 x 200.0 mm

Globina barv

16.7m (palette 1.06b)

Odzivni čas

120Hz

Dodatne lastnosti

Rear light up Eizo logo, cable clip, 240Hz motion blur reduction mode, 2x USB ports, side audio jack, ambient light sensor, carry handle, Pro Gamer preset downloads

 

Možnosti povezave

FG 2421 nudi sorazmerno zadovoljivo število možnosti povezave – Dual-link DVI, DisplayPorta in HDMI, v sami škatli pa prejmemo DisplayPort, avdio in USB kable, čeprav bi bilo smiselno vključiti tudi DVI kabel. V samem ohišju monitorja je najti konverter za elektriko, tako nam pri napajanju ne ostane škatla, za katero nevemo kam bi jo porinili, temveč lahko brez težav uporabimo standarden kabel za priključevanje 220 voltnih napajalnikov, ki je priložen. Integriran je 2-porten USB 2.0 hub, ki se nahaja na desni strani ekrana, audio passthrough, kot tudi senzor za zaznavanje svetlobnih pogojev v sobi.

2015-01-06_14-57-48

 

Design

Design je sila subjektiven, a vseeno bomo sodili o njem – le ta je popolnoma črn, z nekaj odtenki rdeče na zadnji strani, ki obkroža držalo, s katerim lahko lažje prenašamo mnitor, kot tudi izjemno elegantnim LED osvetljenim EIZO logotipom na zadnji strani monitorja, ki bo poskrbel, da na lanpartyjih ne boste izstopali le s skillom, temveč tudi z blingom. Z nastavitvami monitorja upravljamo z kontrolami, ki se nahajajo na sredini sprednje strani, kjer se nahaja tudi senzor svetlosti in LED power lučka, ki sveti modro med uporabo in jantarno med standbyjem. Stojalo se nahaja na majhni bazi, ki je presenetljivo stabilna. Pred uporabo jo moramo ločeno namestiti na stojalo monitorja.

2015-01-06_14-51-41

FG2421 nudi zadostno število ergonomičnih prilagoditev za končnega uporabnika. Nastavljamo lahko 6 centimetrov vertikalnega hoda ekrana, kot tudi nagib gor in dol ter obračanje levo in desno. Pogrešamo možnost rotacije ekrana za 90 stopinj, ki bi omogočila uporabo npr. treh teh monitorjev za visoko-odzivno igranje velikega formata. Vse prilagoditve so gladke pri uporabi, a so precej toge, kot da nočejo, da jih premikamo – ko jih pa enkrat premaknemo, pa so gladke.

 

On Screen Display

On Screen Display upravljamo s 6 tipkami na sredi ekrana. Tipka Mode nam omogoči hiter dostop do prednastavljenih konfiguracij, z Signal tipko pa hitro menjavamo med DVI, DisplayPort ali HDMi vhodnimi signali, medtem ko so druge tipke precej samoumevne. Ekran omogoča precej podrobne nastavitve barv, kotrastov, gamme in svetlosti, a nekak dvomimo, da se bo normalen uporabnik poglabljal v te nastavitve več kot enkrat, zatorej tudi niso niti tako pomembne.

2015-01-06_14-58-47

 

Barve in pravilne nastavitve

Prednastavljena konfiguracija ekrana ni idealna, a v ozir moramo vzeti, da je to ekran za gamerje, ki nimajo istih zahtev kot fotografi ali designerji. Tako je gamma nastavljena nekoliko previsoko, natančnost barv pa je precej odstopala od optimalnih, a so le te bile vsaj uravnotežene in so se zdele ustrezne normalnemu uporabniku. Najbolj izstopajoča lastnost je pa izjemen barvni kontrast ekrana, z neverjetnimi črnimi barvami, ki so v povprečju petkrat boljše kot na TN ekranih.

Ker sami nimamo dostopa do dragih kalibratorjev in spektrometrov, bomo verjeli specialistom na tem področju, spletnemu portalu tftcentral.co.uk. Le ti pravijo, da so optimalne nastavitve svetlosti in kontrastov sledeče:

Monitor OSD Option

Default Settings

Brightness

24

Contrast

50

Preset mode

User 1

Temperature

6500k

Gamma

2.0

RGB Gain

Default

S kalibratorjem so pa dosegli spoznanje, da morajo spremeniti temperaturo barve – na Off in spremeniti RGB gain na 100, 96 in 90.

 

Vidni koti, enakomernost, odzivni čas

Na horizontalnem nivoju so vidni koti precej dobri na FG2421, a ko se enkrat premaknemo vstran od 45 stopinjskega kota se takoj pojavi sprememba kontrasta in pobledenje slike, ki se je venomer bolj slabšalo, bolj kot smo šli od centra. Vertikalna sprememba je bila hitrejša, slika je dobila tudi rumenkasto-zeleno obarvanost. Izpostaviti pa moramo, da večino časa sedimo pravokotno pred ekranom in mnogo uporabnikov ta sprememba ob premikanju sploh zmotila ne bo. FG2421 definitivno predstavlja korak v pravo smer, vsaj kar se tiče vidnih kotov na gaming ekranih, v primerjavi z TN ekrani tekmovalnih produktov, ki dominirajo na trgu.

Svetlost je solidna – spodnji del ekrana je temnejši od preostalega, ki pade za 29 odstotkov s sredino v spodnjem levem kotu. Konstantnost temperature barve je presenetljiva, saj le ta skorajda ne variira, kot tudi monitor nima znanega “backlight leakage”, torej uhajanja osvetlitve, ki je tako pogosta pri drugih monitorjih, kar nas je presenetilo. Omeniti je treba, da prej omenjene variirajo od ekrana do ekrana in zato lahko sodimo le o modelu, ki smo ga prejeli sami.

Odzivni čas monitorja je presenetljiv za VA matriko ekrana, ta je po meritvah tftcentral.co.uk znašala v povprečju 8,4 milisekunde. Tako je FG2421 bil na podobnem nivoju glede odzivnosti kot IPS monitorji, ki so v večini primerov namenjeni za profesionalno rabo, kjer je pravilnost barve kritična.

 

 

120 Hz, Turbo 240

Hitrost osveževanja 120 Hz v praksi pomeni, da računalnik na ekran vsako sekundo posreduje 120 sličic igre, okna ali dokumenta. Ta sprememba od klasičnih LCD ekranov s 60 Hz predstavlja opazno večjo obremenitev za grafično kartico računalnika, a zagotovi bolj tekočo, gladko uporabo računalnika, igre se zdijo enostavno bolj privlačne. A povišanje hitrosti osveževanja zaradi inherentne narave LCD-jev, ki radi obdržijo sliko pri miru, dodaja zameglitev pri hitrem gibanju, ki se jo je v preteklosti do določene stopnje odpravljalo z uporabo LightBoost sistemov. Za razliko od programskih rešitev, ki delujejo le na Nvidia karticah, je EIZO z monitorjem FG2421 predstavil sistem za odpravo zameglitve pri gibanju, ki mu pravijo Turbo 240. Morebiti nekoliko zavajajoče oglašujejo, a dejstvo je, da ekran ne podpira 240 Hz, temveč le med vsako sličici pri 120 Hz doda eno črno sličico, ki pomaga pri odpravljanju zameglitve.

2015-01-06_14-52-37

Izpostaviti moramo, da lahko Turbo 240 možnost uporabljamo tudi pri 60 Hz. Pri uporabi slednje skorajda ni opaziti “ghostinga”, ali odsevov slike, ko pa vključimo Turbo 240, pa je le ta prisoten – tako da funkcija Turbo 240 pri 60 Hz dejansko poslabša zamegljevanje. Preklop na 120 Hz sliko se je izkazal v vidnem izboljšanju jasnosti in gladkosti slike, saj je slika postala ostrejša. Z vklopom Turbo 240 na 120 Hz nastavitvi monitorja pa vidimo opazno izboljšanje jasnosti slike, saj je element na ekranu bistveno ostrejši in lažji za sledenje po ekranu.

 

Lag ekrana

Input lag ekrana je pojav, ko je med procesiranjem slike na grafični kartici in prikazu le te na ekranu majhen zamik. Le ta je prisoten na čisto vseh ekranih, le da na nekaterih bolj, na drugih manj. FORIS FG2421 ima v povprečju 14 ms input laga. Če od tega odštejemo odzivni čas, ki je 4 ms, vidimo, da je čas za procesiranje 10 ms, kar predstavlja manj kot 2 sličici pri 120 Hz, kar je skorajda neopazno. Nastavitev Turbo 240 doda nekaj malega zakasnitve zaradi dodajanja črne slike med vsako sličico, ki jo pošlje grafična kartica, ki zviša čas input lag na 18 ms.

 

 

Povzetek

EIZO FG2421 je v našem pogledu izjemen monitor, in če bi nam to uvoznik E-Disti dovolil, bi ga obdržali v našem uredništvu kot referenčni 120 Hz monitor, ki ga drugi morajo še premagati. Vključenje VA matrike pomaga pri dobri kvaliteti barv, hitra odzivnost pripomore k uporabniški izkušnji in dobra povezljivost omogoča uporabo večih naprav naenkrat. Sami bi za prihodnje inačice le spremenili stojalo, temu bi po vzoru DELL-ovih ekranov dodali možnost rotacije in možnost uporabe VESA mountov. Dejstvo ostaja, da je FG2421 eden dražjih gaming monitorjev, a paket, ki ga dobite za to ceno, je trenutno nepremagljiv na trgu.

 

eizo-fg2421-banner