fbpx
Skip links

Ženske in videoigre

Ko se poglobimo na temo žensk in video iger, uvidimo, da se je v študiji izvedeni leta 2012 za igranje opredelilo skoraj toliko žensk kot moških. Od 2.052 vprašanih moških in predstavnic nežnejšega spola, je 50 odstotkov prvih in 49 odstotkov slednjih priznalo, da posegajo po tej vrsti zabave. S tem se razkadijo lažne predstasve, da se moški pogosteje odločajo za druženje na kavču, za konzolo, ali računalnikom, kot ženske.

Glede na to, da sem tudi sama predstavnica ženske polovice, ki svoj prosti čas usmerja predvsem v igranje video iger, lahko na omenjeno temo gledam tudi iz prvo-osebnega stališča.

Sama posegam po tej vrsti zabave že od desetega lega dalje. Najprej me je za to navdušil brat, velikokrat sem ga navdušeno opazovala pri igranju, dokler tudi sama nisem dobila možnosti se preizkusiti na virtualnih bojiščih.

Predvsem v Sloveniji je popularno stališče, da ženske naj ne bi igrale iger, saj so tenamenjene le moški populaciji, po vsej verjetnosti zaradi številnih nasilnih pristopov, ki jih moramo ubrati pri nekaterih naslovih. Seveda ne smemo pozabiti tudi na številne predstodke, ki zvesto spremljajo žensko populacijo pri igranju računalniških iger.

Večina moških je mnenja, da smo ženske preveč nežna in ženstvena bitja, da bi se lahko podajale v igralske vode, kar pa seveda ne drži. Ne boste verjeli, toda tudi izven kuhinje se najde prosti čas za igro ali dve. Nekatere moške dejstvo, da se ženska spozna na igre odvrača, druge privlači, kar pa nas spet pripelje nazaj do stališča družbe, kot tudi vsakega posameznika.

Kot sem navedla zgoraj, da so raziskave pokazale, da se čedalje več žensk odloča za igranje video iger. Po lastni presoji bi opredelila ženske, ki igrajo video/računalniške igre na več skupin, tako kot obstaja tudi več načino v igranja iger, med drugim tudi strateške, strelske, miselne in arkadne.

Dejstvo, da določena ženska igra video igre lahko pove neverjetno veliko o njenem značaju oz. Karakterju. Navadno so odprte za novosti, zgovorne, družabne in odvračajo splošna družbena pričakovanja, kar je lahko v nekaterih primerih dobro, v drugih spet skrajno odklonsko. Vsakemu svoje, pravijo.

 

Avtor: Katja Škorjanec