fbpx
Skip links

AverMedia Live Gamer Portable Lite – Preizkusili smo USB capture card

Avermedia je na potrošniškem področju capture cardov ali po slovensko kartic za zajemanje slike najbolj zveneče ime, ki mu sledjo Elgato, Roxio in Hauppauge. Poenostavljeno je capture card naprava, ki nam omogoča, da zajemamo sliko in zvok iz zunanjega HDMI nosilca na računalnik, pa naj je to videokamera, igralna konzola ali drug računalnik.

Live Gamer Portable Lite nam omogoča prav to – zajemanje zunanjih signalov na računalnik, pa naj je to snemanje ali livestreamanje, o katerem bomo več povedali v nadaljevanju. Pa je ta kartica dejansko praktična in ali se dejansko splača? Berite naprej.

 

IMG_0189   IMG_0203

Prvo da razjasnimo razliko med Live Gamer Portable in njenim mlajšim bratom, LGP Lite – prva je skoraj pol stotaka dražja različica, ki omogoča poleg zajema HDMI signala tudi sočasno snemanje le tega na SD kartico. Vseeno pa Lite različica ohrani H.264 hardware enkoder, ki ga ne priporočamo za nobeno dejansko rabo, saj je bistveno slabše kvalitete kot x264 ali celo NVENC enkodiranje na procesorju in grafični kartici, ohrani HDMI passthrough, torej da lahko zajemamo sliko obenem ko npr. igramo igro na igralni konzoli ali računalniku. Te funkcije sicer ne boste mogli uporabljati v igrah, ki zahtevajo visoko odzivnost, saj vnese ta passthrough slabo desetinko sekunde zamika, ki je v strelskih igrah kakopak prevelika za uporabnost – je pa več kot dovolj za snemanje tekem v FIFA ali dirkačinah. Direktno v kartico lahko vklopimo še mikrofon in tako smo pripravljeni za streamanje (in sočasno komentiranje s pogosto neprimernimi opazkami). Če smo že pri načinih povezovanja naj omenimo, da se LGP Lite na računalnik poveže z USB 2.0 kablom, kar je dobro v smislu boljše kompatibilnosti s sistemi, vendar slabo zaradi slabše kvalitete in širine prenosa podatkov, ki je omejena na 20 Mbps in 1920×1080 pri 30 oz. 1280×720 pri 60 Hz. Definitivno številke, ki so uporabne za prenašanje slike na Twitch in za Youtube videe, vendar bistveno premalo za kakšno resno rabo – konec koncev pa izdelek za to niti ni namenjen.

 

IMG_0191

 

Kartica ima dva različna modusa delovanja, ki se ju lahko uporablja sočasno – eden je snemanje zajetega videa, medtem ko je drugo raba kartice kot video vhoda v popularnih programih za livestreamanje – v OBS, Xsplit in Wirecastu. Samo snemanje lahko vključimo z vklopom programa ali bolj praktičnim klikom na tipko sredi naprave, medtem ko je nastavitev programa za streamanje nekoliko bolj zahtevna. Naj izpostavimo da ni zahtevna zaradi veliko kompleksnih korakov pri inštalaciji – prav nasprotno, le ta je prijetno enostavna, a kaj ko se program tepe z malo da ne vsemi drugimi aktivnimi procesi. Skratka, naučili smo se, da je Skype program, ki ga ne bo mogoče uporabljati na računalniku v katerega je vklopljen LGP Lite, prav tako pa ima probleme z brskalnikom Chrome pred odprtjem, medtem ko enkrat deluje ga več le ta ne moti. Skratka – programska oprema je polna hroščev.

 

IMG_0194

 

A ko se kartica odloči, da bo delala in dobimo sliko v programskem orodju, smo na konju. Deluje brez vsakih težav, kakovostno prikazuje sliko, ki je pravzaprav presenetljivo dobra za 20 Mbps, tudi barve niso prenasičene, kot se to rado dogaja pri igričarskih izdelkih – te so flat in nam dajo polno maneverskega prostora za prilagajanje v OBS ali drugih programih. Isto lahko povemo tudi za izkušnjo snemanja HDMI vhoda, saj je to vedno delovalo brez vsakih težav, nikoli nismo imeli corruptanih datotek ali kakršnihkoli negativnih izkušenj.

Tako da – če hočete snemati ali zajemati vaše dogodivščine na igralnih konzolah, če želite razbremeniti vaš gaming sistem od napora streamanja (in micro stutteringa povezanega s streamanjem) ali kaj tretjega je Avermedia Live Gamer Portable Lite cenovno ugodna izbira, ki razen hroščate programske opreme nima večjih pomankljivosti in jo lahko brez težav priporočimo.