fbpx
Skip links

Test in ocena mišk Speedlink Decus in Kudos RS

Speedlinkova Decus miška že ob prvem pogledu nakazuje, da je namenjena posebej igričarskim navdušencem, ki veliko časa preživijo ob igranju. Ko miško prvič vzamemo v roke, so občutki prijetno presenečenje. Zaradi posebne oblike se namreč odlično prilega dlani. Desna stran je oblikovana tako, da se popolnoma prilegata tudi zadnja dva prsta, kar povzroči nekakšen občutek naravnosti. Tako je miška primerna tudi za dlje časa trajajoče igranje, saj dolgotrajna uporaba ne povzroča bolečin v roki. Res pa je, da sama miška deluje precej veliko, zato morda ne ustreza najbolje vsem uporabnikom. Poleg tega jo je zaradi njene posebne oblike praktično nemogoče uporabljati za levičarje.

 

speedlink-kudos-decus-1
Levo Speedlink Kudos RS, desno Speedlink Decus

 

Narejena je iz trde, kakovostne plastike. Po eni strani deluje divje in agresivno, vendar hkrati tudi stilsko v rdečo črni kombinaciji. Spodnja stran je precej običajna – 4 drsniki in zelo občutljiv laserski senzor z nastavljivo resolucijo. Miško priklopite z USB vtičnikom, ki je pritrjen na 1,8m kabel.

 

speedlink-kudos-rs-2
Laserski senzor na obeh miškah je postavljen na vertikalno in horizontalno sredino, kar je optimalna lokacija za le tega.
spedlink-decus
Šest različnih možnosti osvetlitve miške Speedlink Decus – nam je najbolj odgovarjala modra.

 

Prenos Decus software-a vam omogoča menjavanje osvetlitve miške v 6-ih različnih barvah (rdeča, zelena, svetlo ter temno modra in vijolična). Ta osvetlitev pa je precej intenzivna – vizualno se boste z njo vsekakor lahko ponašali, vendar je lahko taka močna svetloba moteča pri igranju. V softwaru lahko nastavite tudi funkcije vseh sedmih tipk, ki med drugim vključujejo osvetljeno scroll tipko. Dva stranska gumba na levi sta odlično pozicionirana in ju lahko uporabljamo brez kakršnega koli dodatnega premika prstov. Nekoliko bolj oddaljena pa je tipka na zgornji strani, locirana blizu levega klika, ki ga je povprečnemu uporabniku rahlo težje doseči.
Decus je v srednjem cenovnem razredu, vendar vam za to ceno ponuja kvalitetno, stilsko in udobno miško. Pri uporabi nismo zaznali nikakršnih težav in software je precej enostaven za uporabo.

 

speedlink-kudos-rs-1
Speedlink Kudos RS je manj izstopajoča, a bistveno bolj primerna za tekmovalne igričarje, saj je skorajda v celoti prekrita z nedrsečim premazom črne barve.
speedlink-decus-2
Udobnost miške Speedlink Decus se odtehta v njeni nenormalni velikosti, saj je njen profil skorajda kvadraten, kar je nekaj, česar še nismo videli pri gaming miškah.

 

Prav tako Speedlinkova Kudos RS miška je vizualno precej manj vpadljiva kot Decus. Je dokaj udobna in njena oblika je vseeno prilagojena za igranje videoiger, vendar pa nima nikakršnih dodatnih nastavkov za prste. Posledično je njeno prileganje dlani manjše primerjavi z Desusom. Tudi ta žal omogoča uporabo samo desničarskim uporabnikom.
Kudos RS vam je na voljo v črno rdeči barvi. Črni del je gumijast, medtem ko so svetleči rdeči deli večinoma plastični. Ob vklopu pozornost pritegnejo miniaturne led lučke. Ena označuje, kateri profil imate aktiviran (lahko jih imate do 5), ostale pa kažejo raven DPI. Razen tega miška nima nobenih svetlobnih efektov ter posledično deluje precej bolj elegantno.

 

speedlink-kudos-rs-3
Možnost nastavljanja udeži na Speedlink Kudos RS

 

Pakiranje vsebuje tudi CD s potrebnimi driverji in softwarom, ki vam omogoča konfiguracijo miške v kolikor si to želite. Zraven dobite tudi paket šestih uteži (vsaka tehta 6g), s katerimi lahko dokončno obtežite miško kot vam najbolj ustreza.
Spodnja stran je ponovno sestavljena iz štirih drsnikov in 5700 DPi laserskega senzorja.
Stranski tipki sta sicer pozicionirani nekoliko manj praktično kot pri Decus, vendar sta še vedno lahko dosegljivi . Scroll gumb je precej velik ter ga lahko pomikate tudi levo in desno.
V splošnem gre za precej kvalitetno miško z mnogimi prednostmi: udobje, nastavitev teže, kvalitetna sestava. Cenovno je v srednjem razredu, kar pa je po našem mnenju nekoliko pretirana cena, predvsem glede na veliko konkurenco na tržišču, ki za podobno ceno ponuja več.

 

speedlink-kudos-decus-2
Speedlink Decus je s svojo ergonomično obliko namenjena izključno desničarjem, medtem ko bi Speedlink Kudos RS lahko morebiti uporabljali tudi levičarji – a vam v tem primeru priporočamo alternativne rešitve.

 

Seveda se morate za miško odločiti na podlagi svojih potreb in preferenc. Tako pri Decus kot pri Kudos RS lahko pričakujete kvalitetno in udobno miško, s katero boste brez težav lahko dominirali v različnih vrstah iger. Ključni dejavnik pri vaši izbiri tako ostane izgled: če imate raje modernejši videz in veliko svetlobnih efektov, priporočamo Decus, če pa se raje držite reka ‘manj je več’, je Kudos prava izbira. Kot že rečeno pa nobena od njiju ne zadovoljuje potreb levičarskih igralcev – vi boste morali za svojo novo miško pogledati drugje (morda že v našem naslednjem reviewu!).