fbpx
Skip links

Test in ocena spletne kamere Logitech C920 Pro

Kamera je pomemben del posameznikovega izkustva informacijskih tehnologij. Omogoča nam ne le tekstovno ali glasovno, temveč tudi vizualno komunikacijo s prijatelji, znanci in potencialnimi delodajalci. Danes vam predstavljamo spletno kamero najvišjega razreda, Logitech C920 Pro.

Takoj spočetka naj povem, da je celoten video, razen b-rolla bližnjih shotov kamere, posnet na C920, ki jo tudi testiramo. Ko  jo prvič priklopimo in na zaslonu dejansko vidimo kakovost slike  smo šokirani. Vsi se spomnimo prvih spletnih kamer z  320 krat 240 piksli ločljivosti, ki jih po vsej verjetnosti še zdaj imamo doma v eni od škatel s kabli. A tehnologija je od tistih časov bistveno napredovala – celo do te stopnje, da Logitech C920 zmore zajemanje slike v Full HD. Kamera se poleg 1080p resolucije ponaša tudi z Carl Zeiss optiko z naprednim auto-fokusom. Ta poskrbi, da je stvar v kadru, ki se premika, vedno ostra. Pri tem velja izpostaviti napako same zasnove, saj sama kamera ne omogoča nastavitve fokusa v neskončnost. Tako ob morebitni uporabi C920 kot varnostne naprave subjekti, ki so oddaljeni od nje več kot en meter ne bodo popolnoma v fokusu. Ves video ob snemanju je stisnjen z uporabo  H.264 kodeka, ki poskrbi za dobro kvaliteto slike ob minimalni velikosti datotek.

Kakovost videa pa je brezpomenska, če je avdio zapis nerazpoznaven. Zato ima Logitechova kamera dva vgrajena mikrofona, ki zagotavljata za kamero povsem zadovoljiv stereo zvok, ki ga tudi poslušate. Želeli bi si le boljše implementacije filtra za zmanjševanje hrupa.

Možnosti namestitve kamere je mnogo. Ohišje se prepogiba na treh oseh, kar zadostuje za namestitev na mizo ali na vrh monitorja. Za večjo prilagodljivost so vključili tudi standardni konektor za fotografske in video statitve, kar kaže na večfunkcijskost uporabe. Morebiti bi bilo smiselno dodati le še možnost premikanja glave v levo in desno, da se prilagodi horizontalni kot kadra.

Sama priložena programska oprema – Logitech Webcam Software, ki je sicer velika 158 MB, je solidna. Kamero lahko uporabljamo kot detektor gibanja, nastavljamo lahko izpostavljenost slike, svetlost, kontrast, intenzivnost barv in nivo beline. Vključeni sta še tehnologiji RightSound, ki naj bi skrbela za zmanjševanje šumov, a ji to ne uspeva pretirano dobro, in RightLight, ki naj bi avtomatsko prilagodil belino glede na svetlobo. Ta ima tendenco, da naredi sliko preveč modro. Zdi se, da so hoteli stlačiti preveč funkcij v eno kamero, in zavoljo tega stabilnost trpi. Tako se pogosto zgodi, da se npr. ob ogledu videov zajetih pri detektorju gibanja aplikacija popolnoma neha odzivati.

Pod črto je Logitech C920 izjemno kakovostna kamera, ki bo zadovoljila končnega kupca – le ne smemo verjeti vsem obljubam in napol stabilnim funkcijam, ki jih Logitech na silo tlači v programsko opremo.