fbpx
Skip links

League of Legends vodič – Gragas support

Uvod

Predstavil vam bom verjetno enega najmanj cenjenih supportov – Gragasa. Gragas je bil zaradi svoje moči v starih patch-ih priority pick predvsem na mid ali top lane-u. Kot supporta ga je igralo zelo malo ljudi in še vedno je tako, saj lahko s svojim ulti abilityem sicer zmagaš vendar tudi izgubiš igro. Igra se ga kot tank supporta, saj si bolj utility support kot pa damage dealer.

 

Prednosti

  • ogromno CC-ja
  • tank
  • dober sustain
  • velik damage s svojim W
  • mobility z E
  • ključen v team fightih

 

Slabosti

  • nima poke damage-a
  • skillshot champion

 

Runes

9x Greater Mark of Magic Penetration
4x Greater Seal of Armor
5x Greater Seal of Health
6x Greater Glyph of Ability Power
3x Greater Glyph of Mana Regeneration
3x Greater Quintessence of Ability Power

gragas-rune

 

Masteries

gragas masteriji

Sam na Gragasu zmeraj uporabljam 9-21-0 rune, saj na lane-u igram zelo agresivno. Lahko pa igrate tudi s standard support masteriji 0-9-21.

 

Abilities

View post on imgur.com

View post on imgur.com

https://i.imgur.com/9m2W6wO.jpg

https://i.imgur.com/B35haO6.jpg

https://i.imgur.com/abWTSzd.jpg

Najbolje je začeti s Q, saj tako lahko pomagaš junglerju, da hitreje naredi prvi buff, hkrati pa ga lahko na lane-u uporabiš kot manjši poke. Zatem po navadi vzamem E, da imam več mobility-ja. Pri 3. levelu začnem maxati W, saj tako dobim ogromno damage reductiona, naslednji basic pa naredi dodaten magic damage.

Priporočam, da najprej maxate W, nato pa se odločite: če zaostajate in želite le clearati wave, potem raje začnite maxati Q in nato E.

 

Items

Začnete z Relic Shield, 2x Health potion, 2x Mana potion ter Warding totem. Sam uporabljam tak začetni build, saj omogoča neprestani poke, lahko si agresiven do nasprotnika ter lažje preživiš na lane-u.

Seveda je najbolj pomembno pri supportu, da imate konstanten vision. To vam omogočita early Sightstone in Sweeping lense. Kot pri večini supportov kupite mobility boots. Nato dokončajte svoj support item in Frozen Heart. Če imajo nasprotniki veliko CC-ja, pred Frozen Heart naredite Mikaels Crucible. Nekateri raje najprej naredijo Rod of Ages, kar je tudi ena od možnosti. Za zadnje iteme se morate odločiti sami glede na potek igre; priporočam Randuin’s omen ali Spirit Visage.

 

Igra

Gragasa morate na lane-u igrati agresivno in poskusiti s svojim Q-jem preprečiti nasprotniku, da pride do farme, ali pa z njim pushate lane. Seveda je najtežja stvar pri igranju Gragasa, da se pravilno odločite, kdaj boste uporabili R – z eno potezo lahko namreč naredite odločilen korak za igro v eno ali drugo smer.

Combo: W-E-Q
Zanimiv je tudi combo E-Flash

Top combo: Uporabite Q ter nato na isto mesto vržete še R, kar naredi ogromno damage-a, tudi če ste support. Vendar pa je za ta combo potrebno veliko vaje.

 

Zaključek

Gragas je odličen vsestranski support heroj, ki lahko zmaga bot lane ali tudi celo igro, če se ga igra pravilno. Da ga boste res dobro obvladali, je potrebno kar nekaj vaje, saj ima tri od štirih svojih abilityjev na skillshot. Osebno se mi zdi zelo zabaven za igranje.

Opisal sem vam način, kako se Gragasa kot supporta po mojem mnenju najbolj splača igrati, seveda pa obstajajo tudi druge možnosti.

Veliko uspeha pri igranju.

 

Avtor: Žan “NightStar” Zupančič

 

Bi tudi vi radi objavili svoj vodič? Pišite nam na [email protected] in dogovorili se bomo za sodelovanje.