fbpx
Skip links

Test in ocena gamepada Logitech G13

Predstavljamo vam »gamepad« podjetja Logitech ki je eno izmed najbolj uveljavljenih podjetij na področju periferije, ki se je med igričarji uveljavilo z legendarno miško Logitech MX518, s katero so  začeli tudi med igričarji neverjetno popularno serijo G.  Vključuje legendarno miško G5, tipkovnici G11 in G15, slušalke G25, ter gamepad  G13, ki zagotovo ne bo zadnji njegove vrste.

Ko smo prvič zagledali gamepad G13, se nam je zdel precej nenavaden, saj ni stvari na njem, ki bi spominjala na klasično tipkovnico. Same tipke niso označene z črkami, temveč so označene z zaporednimi številkami, za kar rabimo kar precej navajanja. Osvetljene so s poljubno nastavljivo barvo, ki je včasih kar preintenzivna, a lahko svetlost kadarkoli zmanjšamo v nastavitvah. Neverjetno praktičen je tudi ekran v ločljivosti 160×43 pixlov, ki nam prikazuje podatke o računalniku ( zasedenost delovnega pomnilnika in procesorja ), pogovore v priljubljenem igričarskem programu za sporazumevanje, Xfire,  uro ter datum, ki zna biti priročna, saj lahko med intenzivnim igranjem kaj kmalu izgubimo občutek za čas :).

Prav tako ima še štoparico  in odštevalnik, kateremu lahko nastavimo čas, ki ga naj odšteva – npr. pri igranju Call of Duty 4, da vemo, koliko časa še imamo oz. koliko časa še moramo odbijati napade. Zaradi večih funkcij je dodana tudi tipka, ki rotira med funkcijami, ki jih lahko s priloženo programsko opremo tudi poljubno vključujemo ter izklapljamo.

Picture 064

Priložena programska oprema je odlična, Logitech G-series Key Profiler dobimo z vsakim izdelkom serije G, ki nam omogoči, da si enostavno nastavimo tipko ali kombinacijo tipk s takoimenovanim izdelovanjem “macrojev”. Poleg tega dobimo še Logitech LCD Manager, kjer si lahko nastavimo katere aplikacije se nam bodo prikazovale na ekranu ipd. Softwareu zamerimo le nepodpiranje starejših iger tipa Call of Duty 2, Wolfenstein: Enemy Territory in MoHAA.

Logitech je gamepadu dodal še eno funkcijo, ki jo bodo oboževali igralci strateških iger, saj ima še joystick, s katerim smo se brez težav orientirali po terenu, ter nam zaradi tega ni potrebno zasesti katerga od 25 programabilnih tipk, od katerih imajo štiri posebeno teksturo, ki nam pove, da so to tipke WASD. Vključen je hiter konfigurator “macrojev”, ki nam lahko pridejo prav pri strateških igrah, da pritisk na eno tipko sproži več akcij. Pravtako imamo še izbiralnik profilov, katere lahko spreminjamo “On-the-fly” s štirimi tipkami.

Lega roke na G13 ni standardna, saj je ergonomska, za kar rabimo precej navajanja, kajti s tem se spremenijo tudi razdalje do tipk, ter to naredi celotno tipkovnico neobičajno. Podloga za roko ter tipke so nedrseče ter udobne, ter se zaradi tega ne bo moč pritoževati glede bolečin v zapestjih in prstih. Gamepad izgleda odlično, kombinacija sive in črne s svetlečim premazom na zaslonu usvarijo občutek kakovosti ter prestižnosti. Le svetleči premaz na zaslonu je magnet na prah in prstne odtise.

Če hočete najboljši gamepad na voljo, in vas ne bo odvrnila malce daljša privajalna doba ter nepodpiranje sedaj že prastarih iger, je izdelek kljub nekoliko zasoljeni ceni prav za vas.

Za ergonomija, ekran z odličnimi aplikacijami , kakovostna izdelava, nedrseče tipke

Proti  ne podpira starih iger, daljša privajalna doba
Splošno odličen »gamepad«, ki bo navdušil tudi profesionalce