fbpx
Skip links

Mionix Zibal 60 – Test in ocena gaming mehanične tipkovnice

Mionix je pri nas nekoliko manj poznan kot drugi izdelovalci gaming periferije. Morebiti je to zaradi njihovih relativno višjih cen v primerjavi s konkurenti, morebiti zaradi nevsiljivega designa – a dejstvo je, da so njihovi izdelki vedno premium, tako po kvaliteti, tako po ceni. Pa je tako tudi z njihovo serijo tipkovnic? Berite naprej.

 

Pred nekaj leti so bile najbolj “kul” tipkovnice Logitechove G serije z LCD ekrani, več deset makro tipkami in raznobarvno osvetlitvijo tipk. Za tem se je pričela ta “mehanična revolucija”, ki je prinesla gamerjem bolj zanesljive in vzdržljive tipkovnice – ki so bile povečini prav minimalistično designirane, če ne že generičnega izgleda. Sedaj se z razvojem tehnologije spet na trg vračajo izdelki s polno RGB LED osvetlitvjo vseh tipk, množicami profilov in drugih dodatkov. Ob vsem tem se Mionix odloči za izdanje preproste, mat črne tipkovnice z enobarvno zeleno osvetlitvijo. Čudno, kajne?

Po eni strani ja, vendar nato pogledamo njihove druge izdelke, ki so prav tako opremljeni s črno-zeleno barvno kombinacijo in designom, ki izžareva kakovost – podobno kot je to pri Applovih izdelkih.

mionix-zibal-60-5

mionix-zibal-60-4

 

Izkušnja kakovosti se nadaljuje tudi ko prvič primemo izdelek v roko, saj je mat črn plastičen okvir izjemno tog in nimamo skrbi o vzdržljivosti niti če bi se čez Zibal 60 peljal avto. Temu občutku pridoda tudi teža tipkovnice, ki je definitivno najbolj zajeten gamerski izdelek, ki smo ga dosedaj imeli na mizi. Prav zato je verjetno Mionix na embalažo dodal napis, da ima “rage proof durability”, torej da je ne moremo unitičiti niti med najhujšimi izpadi jeze med igranjem iger. V paketu dobimo še naslonjalo za roke, ki pa nas kratko malo straši, saj je sistem za povezovanje sestavljen iz tako cenene plastike, da smo ob priklapljanju in odstranjevanju naslonjala že videli, kako nam je del plastike ostal v roki – čeprav se to nikoli ni zgodilo.

Veseli nas, da so pri proizvajalcu odločili se vključiti originalne, nemške Cherry MX switche – in sicer v Zibal 60 so le ti črni. Ti so kot nalašč za igranje videoiger, kjer preskakovanja in taktilni bumpi niso koristni, kot jih najdemo v modrih in rjavih Cherryjih, marveč je pomembna konsistentnost in relativna tihost.

 

mionix-zibal-60-2

 

mionix-zibal-60-1

 

Vendar poleg izjemne vzdržljivosti in Cherryjevih switchev ponuja Zibal 60 presenetljivo malo kar se tiče dodatnih funkcij – je res, da je vgrajena na tipkovnico zelena osvetlitev, ki ji je moč nastavljati tri intenzivnosti in jo omejevati na WASD ali vse tipke. Žal je osvetlitev relativno šibka, tako da je v svetlem prostoru ni za opaziti, poleg tega pa je zelo neenakomerna do točke, da obstaja vidna razlika med svetlostjo ene in svetlostjo druge tipke. Poleg tega je vključena še možnost uporabe F1 do F8 za medijske namene s klikom na modulator, ki je Mionix funkcijska tipka in dvojni USB 2.0 in avdio ter mikrofonski passthrough skozi neverjetno debel kabel. A to je prav malo, če jo primerjamo z direktnimi konkurenti, ki imajo za tako cenovno postavko vključeno že RGB osvetlitev, USB 3.0 hube, boljše izvedene medijske kontrole in naslonjala za roke, makro tipke in druge lastnosti, ki jih Mionix Zibal 60 ali nima, ali ima bolj kot ne slabe.

In to je tudi naša končna ocena o tipkovnici – je solidna, če vam je izjemno všeč njena vzdržljivost in barvna kombinacija, v primeru, da pa rabite še kaj drugega – naj so to boljše možnosti osvetlitve, naslonjala za roke ali kaj tretjega – pa raje poglejte kam drugam.

 

Če iščete trgovino kjer bi testiran izdelek lahko tudi kupili vam priporočamo, da obiščete edino ekskluzivno gamersko spletno trgovino v Sloveniji - EIGRE.si.