fbpx
Skip links

Penclic MK1 – Test in ocena mehanične tipkovnice

Izpod rok švedskega proizvajalca ergonimičnih mišk v obliki pisala in raznih tipkovnic škarjastega tipa tipk prihaja Penclic MK1, njihova prva mehanična rešitev. Pa je ta tenkeyless rešitev, ki uporablja rjave Kailh switche dejansko solidna?

Če vedno začnemo s prvimi vtisi ob jemanju izdelka iz embalaže, bomo tokrat stopili še korak nazaj – na njihovo spletno stran. Tam najdemo sila hecen copywriting s še bolj hecno sliko izdelka v okolju s skodelico kave, fotoaparatom, ročno uro, nalivnikom in nekaj časopisi.

 

penclic-mk1-5

penclic-mk1-3

penclic-mk1-2

 

Sama embalaža na drugi strani je minimalna, vendar funkcionalna – priloženi k MK1 ni drugega kot nekaj navodil za uporabo, kar nam je všeč. Nekoliko manj minimalna je pa oblika same tipkovnice – ta nas z več robovi in vdolbinami še najbolj spomni na Tesorove izdelke. Barvno monotonost razbije cyan modra podlaga na katero so vgrajene tipke. Tudi pisava na tipkah ni standardna in bi jo najlažje opisali kot čudno, če že ne povemo da je dejansko grda. Glede na Penclicovo ciljanje predvsem na pisarniške uporabnike je res čudno, da naredijo izdelek, ki tako izstopa.

Zanimiva je vključitev namenskih multimedijskih tipk v obliki tipke za mute, zmanjševanje in zviševanje glasnosti, odpiranja brskalnika na domači strani in odpiranja aplikacije za pregled emailov, najsi je to Thunderbird ali Outlook. Integracija le teh v eno vrsto pri drugih funkcijskih tipkah jih je prisililo, da tipke za print screen, delete in podobne premaknejo med Insert, End in druge nad smerne tipke, kar je sprememba, ki marsikomu ne bo povšeči in zahteva nekaj navajanja – sami smo se kar neka j časa lovili in odpirali brskalnik, ko smo dejansko želeli zajeti sliko ekrana. Standardne Windows tipke je zamenjala grafika logotipa Penclica, funkcionalnost pa na srečo ostaja enaka – s tem so morebiti posredno želeli nakazati tudi, da izdelek ni namenjen le za uporabnike WIndows, marveč podpira tudi večino Linux distribucij in BSD.

 

penclic-mk1-4

 

penclic-mk1-1

 

Po drugi strani je izkušnja tipkanja na Kailh Brown switche sila prijetna. Taktilen občutek ob pritisku z opaznim odzivom nam vedno da vedeti, da je bil klik zabeležen. Ni niti približno tako glasen kot Blue varianta in tako bolj primerna za uporabnike, ki rabijo vsaj nekaj malega diskretnosti pri uporabi – saj so vse mehanične tipkovnice glasnejše od klasičnih membranskih.
Glede na to, da so kopija Cherryjevega MX Browna se lahko direktno primerjajo z njimi, zdelo se nam je le, da imajo nekoliko večji hod, torej moramo premagati večjo razdaljo za registracijo klika kot pri MX Brownih, drugače pa nič posebnega.

In to je tudi naš vtis o celotni Penclic MK1 – ni inovativna, saj na njej ne najdemo ničesar česar že nimajo konkurenti na trgu, niti ni posebno cenovno dostopna, saj lahko v tem cenovnem razredu dobimo že izdelke, ki imajo vgrajene originalne MX Brown switche, in ne Kailh kopij. Tako da – nič posebnega.