fbpx
Skip links

Mionix Naos 8200 – Test in ocena ergonomične laserske miške

Res je, da je bila Naos 8200 izdana leta 2012 in je od takrat tehnologija kar precej napredovala, a vseeno smo z veseljem izkoristili priložnost preizkusiti to miško, ko smo jo dobili v roke. Kako se primerja s trenutno popularnimi mišaki na trgu? Berite naprej.

 

Prva stvar, ki Naos 8200 ključno razlikuje od današnjega trenda ambixetrous mišk kot so Zowie ZA11, Razer Taipan, Logitech G303, Steelseries Rival, je njena – oblika. Ta je za razliko prej omenjenih, ki jih lahko isto uporabljajo tako desničarji in levičarji (in ima tudi stranske tipke na obeh straneh, kar nas sicer sila moti, vendar več o tem kdaj drugič), namenjena izključno desničarjem, ki uporabljajo “palm grip” oz. držijo miško s celotno površino dlani. Ergonomija je prav nemogoče dobra – izdelek enostavno paše v roko, kot da bi bila miška izklesana prav zame. Presenetljivo je isto vedela povedati tudi moja boljša polovica z njenimi bistveno manjšimi dlanmi. To izjemno obliko je Mionix prekril z nedrseče mat črno gumirano teksturo, ki poskrbi, da nam le ta nikoli ne uide iz rok.

naos-8200-slika2

V notranjosti izdelka je najti komponente najvišje kakovosti, Omron stikala na vseh sedmih tipkah, ki jih je moč najti na mišaku in Avago 9800 laserski senzor, ki zmore do 8200 pravih DPI – sicer pa dvomimo, da kdo dejansko uporablja te nenormalno visoke številke. Same tipke so bile vedno odzivne in nikoli nismo imeli težav pri neregistraciji klikov skozi nekaj tedensko uporabo, niti nismo doživeli kakšnih preskakovanj ali glitchev s strani senzorja. V notranjost je vgrajen tudi LED sistem osvetlitve, s katerim lahko nastavljamo cel barvni spekter odtenkov in izbiramo med vrsto različnih prehodov med barvami ter efektov utripanja, dihanja in tako naprej. Žal pa se ta osveltitev na našo presenečenje ne prikazujejo nikjer razen na koleščku, logotipu in pokazateljih DPI nastavitve. Še ena stvar, ki jo najdemo v notranjosti je tudi orodje za preverjanje kakovosti podloge, ki mu pravijo “Surface Quality Analyzing Tool”, ki kot pričakovano 100 % delovanje prikazuje le z Mionixovimi izdelki, saj Zowiejev G-SR in Steelseriesova Qck obe obstaneta pri 80 %, a to je bilo po eni strani tudi za pričakovati.

 

naos-8200-slika3

 

Očitnih napak na izdelku ni najti in je tako primeren za vse, ki iščejo ergonomično, maksimalno udobno miško, ki je nekoliko težja od tekmecev na trgu, saj Naos 8200 tehta 151g s kablom. Definitivno pa ni primerna za puriste, ki iščejo le t.i. popolne optične senzorje, ni primerna za desničarje, niti za uporabnike, ki se poslužujejo prijemov, ki niso palm grip. Pa precej draga je, vsaj glede na konkurenco, ki za takšno ceno ponuja sisteme za upravljanje s težo miške, boljše senzorje, večje možnosti prilagajanja in skratka več za ta denar. Je pa res, da je to Mionix, ki je pač nekoliko dražji, vendar toliko bolj kakovosten.

 

Če iščete trgovino kjer bi testiran izdelek lahko tudi kupili vam priporočamo, da obiščete edino ekskluzivno gamersko spletno trgovino v Sloveniji - EIGRE.si.