fbpx
Skip links

Das Keyboard 4 Ultimate in Professional – Test vrhunskih mehaničnih tipkovnic

Preizkusili smo dvoje izjemnih mehaničnih tipkovnic iz strani Das Keyboard, podjetja najbolj poznanega po njihovih visokokakovostnih blank tipkovnicah, za katere je značilno, da na tipkah nimajo nobenih oznak. Dandanes seveda ponujajo tudi izdelke z oznakami v vseh standardnih naborih tipk, še zmeraj pa pravijo, da ostajajo zvesti prvotnemu poslanstvu – visoki kakovosti in odlični tipkarski izkušnji. Je temu res tako? Berite naprej.

Da takoj spočetka razjasnimo razliko med modeloma, ki smo ju testirali:
– Das Keyboard 4 Professional je bila opremljena z Cherry MX Blue switchi in je imela standardni nabor oznak s slovensko gravuro
– Das Keyboard 4 Ultimate po drugi strani pa je imela popolnoma prazne tipke, pod njimi je pa bilo najti Cherry MX Brown switche

daskeyboard4-obe-1

Razlikujeta se tako samo po tipu switcha – tako je moder znan po njegovem unikatnem zvoku, ki je nekaterim sila povšeči, drugim pa gre tako na živce, da ga slišati ne morejo, značilen občutek ob uporabi pa je vsakokraten taktilen bump, ki ga občutimo sredi hoda tipke, ki nam sporoči registracijo klika in nas sčasoma odvadi od takoimenovanega “bottom outanja” ali pritiskanja tipk do dna hoda da smo prepričani v beleženje pritiska ter posledično se hočeš nočeš dvigne naša efektivna hitrost tipkanja. Medtem je rjav najboljši kompromis med izkušnjo tipkanja in prizanesljivostjo do drugih živih bitij v prostoru, ter je pogosto uporabljan tudi na gamerskih tipkovnicah, ki so ciljane na igralce visokodzivnih iger. Nam osebno bolj prija MX Brown, vendar je to preferenca, ki jo mora vsak posameznik izkusiti zase in se na podlagi tega nadalje odločati.

Edina druga razlika relevantna za uporabniško izkušnjo je manko oznak na tipkah. Verjetno se vam to ne zdi prav pomembno, vendar verjeli ali ne je prav to bil glaven razlog, da Ultimate modela skorajda nismo hoteli spustiti iz rok ter ga vrniti distributerju. Izkušnja tipkanja, ko se enkrat popolnoma odvadimo od gledanja v tipkovnico za tiste nadležne poševnice, lojtre in pomišljaje osvobaja in kaj kmalu tipkamo hitreje in z manj napakami kot preden smo pričeli uporabljati to tipkovnico.

 

daskeyboard4ultimate-1

 

 

Stvari, ki pa jih imata modela skupne, so pa izjemne kontrole za nadzor medijskih vsebin, predvsem gre izpostaviti kolešček s katerim lahko prilagajamo glasnost zvoka računalnika – le ta nam je prišel tako v navado, da ga sedaj, ko tipkovnice več ni najti na naši mizi, prav pogrešamo in se tu in tam še zmeraj pomaknemo z roko v zgornji desni kot tipkovnice, kjer je sicer bil pozicioniran. V tem delu so še tipke za mute, predvajanje glasbe in sleep tipka, za katere bi pa lahko uporabili nekoliko bolj kakovostna stikala, saj so tipke bile po naši izkušnji labilne in niso vzbujale občutka, ki bi ga ta izdelek ki stane poldrugega evrskega stotaka, moral. Če ostanemo še nekaj trenutkov v tem kotu najdemo na zadnji strani dva porten USB 3.0 hub, ki deluje kot bi moral, smo pa veseli, da so se odločili vključiti novejšo različico USB standarda za razliko od večine konkurentov, ki prav pri tej lastnosti pogosto zateguje pas in še zmeraj daje v nove produkte že nekaj let zastaran konektor. Če smo že pri konektorjih naj omenimo, da se na računalnik poveže tipkovnica z le enim, 2 metra dolgim USB 3.0 konektorjem, ki obenem podpira beleženje neomejenega števila tipk naenkrat, in to brez PS2 adapterjev!

 

daskeyboard4ultimate-2

 

Tudi izgled je sila podoben – obe imata zanimivo obliko z izbočenim medijskim delom, sila kakovostno izdelavo iz kovine in trde plastike, za kateri nas ni strah, da bi se kdaj polomili. Lastnost, ki najbolj priča o kakovosti izdelave in pozornosti detajlom je pa sistem za dvigovanje naklona. Ta je na pravzaprav vseh tipkovnicah, ki smo jih dosedaj imeli priložnost videti, zamišljen kot par pogosto krhkih plastičnih nogic, ki jih obrnemo navzen in tako dvignemo višino izdelka. Na Das Keyboardovih rešitvah pa je le ta bistveno boljši, saj na dnu najdemo zareze, v katere se z magnetom pritrdi (in tudi enostavno odstrani) plastika, ki dvigne profil – vendar to ni to, marveč je le ta plastika v praksi uporabna tudi kot popolnoma funkcionalno ravnilo.

Pod črto je Das Keyboard 4 ena najboljših mehaničnih tipkovnic, ki smo jih imeli kdaj priložnost uporabljati in jo priporočamo vsem, ki iščejo kakovosten izdelek in brezkompromisno tipkarsko izkušnjo. Če le cena nebi bila tako zasoljena.