fbpx
Skip links

Kako se znebiti prahu v računalniku?

Dejstvo je, da se prah v računalnikih neverjetno rad nabira, kar pogosto vodi v pregrevanje računalnika in posledično nestabilnost. V današnjem kratkem vodiču vam bomo pokazali, kako lahko hitro in enostavno sami odstranite večino prahu iz vašega sistema in posledično bistveno znižate njegove temperature.

Strokovnjaki priporočajo čiščenje vsaj dvakrat letno, medtem ko sami zagovarjamo še bolj pogosto odstranjevanje prahu, saj višje temperature zmanjšujejo življenjsko dobo komponent v računalniku.

Za osnovno čiščenje bomo potrebovali izvijač za odstranjevanje vijakov na stranicah računalnika in posameznih komponentah, na alkoholu osnovano čistilo, papirnatne brisače, ki se ne cefrajo in kompresor. Če slednjega nimate je praktično kupiti v stisnjen zrak v pločevinkah, ki ga lahko dobite v Merkurju, OBI-ju in podobnih tehničnih trgovinah, v skrajnem primeru pa lahko uporabite sesalec. Ne pihajte v komponente, saj je stik s tekočino lahko za komponente sila nevaren, če ga prižgemo še preden se voda posuši.

 

 
Pričnemo z ozemljitvijo (če traka nimamo pri sebi se lahko dotaknemo večje kovinske plošče kot je npr. del napajalnika in s tem tako opravimo). Temu sledi odstranitev stranice s katero dostopamo do vsebine računalnika. Temu sledi odstranitev morebitnih komponent, ki ovirajo dostop do za prah dovzetnih delov sistema – v našem primeru je to napajalnik. Če imate ATX ohišje standardne velikosti vam napajalnika ni potrebno odstranjati, čeprav je to pogosto praktično, saj z odstranitvijo vseh kablov lahko bolje vidimo stanje notranjosti in sčistimo notranjost. Za tem odstranimo še grafično kartico, v primeru, da jo imamo, kot tudi vse ventilatorje, do katerih lahko relativno enostavno dostopamo.

Pred pričetkom spihovanja se moramo prepričati, da se ventilatorji na ohišju, procesorju, grafični kartici ali napajalniku med čiščenjem ne bodo vrteli, saj jih lahko stisnjen zrak požene do hitrosti obratov za katere niso bili narejeni in jih tako pokvarimo. Po pihanju počakamo nekaj minut, da se prah poleže in nato še vse površine obrišemo z alkoholom navlaženo krpo in odstranimo vse preostale delce prahu tako na ventilatorjih, na grafični kartici in seveda preostalih komponentah v notranjosti računalnika.

Temu sledi le še previdno vnovično sestavljanje računalnika, priklapljanje kablov in vijačenje vijakov ter naš računalniški sistem je v nekaj minutah brez večjih preglavic bistveno tišji in se manj pregreva.