fbpx
Skip links

Steelseries DeX

Normalno so podloge sila preproste zadeve, ki sicer resda so ključne za dobro igričarsko izkušnjo, vendar o njih ne moremo govoriti več kot minuto ali dve. Velika večina vse ponudbe na trgu je sestavljena iz spodnje gumijaste podlage in zgornje tekstilne oz. Plastične prevleke, po kateri se sama miška tudi premika. A kot vedno, Steelseries, eden najprepoznavnejših proizvajalcev gaming periferije, premika meje z njihovo novo podlogo za miško, Steelseries DeX.

Če se spočetka posvetimo samim dimenzijam DeX – le ta je po velikosti identična standardni tekstilni podlogi istega proizvajalca, Qck, saj meri 32 centimetrov v dolžino, 27 centimetrov v višino in je debela le dva milimetra. Glede na izjavo Steelseriesa, da so se pri razvoju posvetovali s profesionalnimi igralci, nas preseneča, da se niso odločili za večjo dimenzijo, podobno Qck+. Teža 212 gramov je nekoliko večja od podlog podobnih dimenzij, a s pravim razlogom.

Ta razlog je inovativna, dosedaj še nevidena sestava podloge. Na spodnji strani namesto navadne črne gume sila podobne tistim, ki jih najdemo na avtomobilskih gumah najdemo silikonsko gumo atraktivne oranžne barve, ki poskrbi, da se med uporabo podloga ne premika. V zgornjem levem kotu jo krasi še diskreten napis »Winning is everything«. Ta je popolnoma primeren, saj je DeX namenjena v prvi vrsti tekmovalnim gamerjem, ki od podloge za miško zahtevajo konsistentno delovanje in kakovostno izdelavo. Za slednjo je poskrbljeno s toplotnim lepljenjem obeh plasti podlage, kar zagotovi, da se ne bo nikoli pričela cefrati, pa naj jo še tako mučimo.

 

IMG_6438

IMG_6441

IMG_6439

 

Zgornji gumijasti del, ki je tudi najpomembnejši za samo uporabniško izkušnjo bi lahko z eno osebo opisali kot hiter. To je bil tudi cilj proizvajalca, saj navajajo, da so z DeX želeli ustvariti podlogo z najmanjšim možnim trenjem z uporabo posebnega, nekaj desetink milimetra dvignjene teksture. Ta zagotovi, da se miške dotika le dvignjen profil in posledično je trenje manjše, ki tako zagotavlja gladko drsenje, tudi čez diskreten Steelseriesov logotip v levem spodnjem kotu.

Sama izkušnja uporabe podloge je sila zadovoljiva ko se enkrat navadimo na hitrost, saj smo imeli nekaj dni po menjavi probleme s preobčutljivostjo v igrah in smo morali nižati DPI nastavitve mišk, ki so vse, tako laserske, kot tudi optične, delovale popolnoma normalno. Navdušeni smo tudi nad pralnostjo DeX, zaradi katere verjamemo v dolgo življenjsko dobo produkta. V primeru umazanosti jo enostavno sčistimo z vodo in milom in vnovič imamo podlogo, ki je kot nova.

 

IMG_6436

IMG_6437

IMG_6442

 

Obstojnost je pa potrebno tudi pričakovati glede na maloprodajno ceno 40 evrov, ki je realno previsoka, glede na izdelek, ki ga na koncu dobimo. To ne pomeni, da DeX ni dobra podloga za miško, prav nasprotno – odlična je, vendar je na koncu stvar posameznika, če je za ta luksuz pripravljen odšteti tak znesek.