fbpx
Skip links

Serija člankov: Naša oprema – Ubiquiti Edge Router Lite

Predstavljamo vam novo serijo člankov, v katerih bomo na kratko predstavljali opremo, ki jo v društvu uporabljamo za izvedbo naših dogodkov. Pričakujete lahko vse od mrežne opreme, fotoaparatov, objektivov in spominskih kartic, do spletnih kamer, električnih podaljškov, mrežnih kablov in še. Razlog za pričetek je deloma transparentnost, saj smo kot društvo zavezani namenskemu porabljanju sredstev, ki jih pridobivamo tako iz naslovov razpisov in javnih sredstev, kot tudi se trudimo kazati predanost skupnosti s pravilno porabo presežkov iz prijavnin na dogodke.

Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (8)Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (9)Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (3)

 

Pričenjamo verjetno z enim najpomembnejših elementov vsake organizacije dogodka, pa naj je to lanparty, koncert ali kaj tretjega. Dandanes potrošniki na vsakem koraku pričakujejo brezžičen dostop do interneta, in le tega dostopnim točkam (ki jih prav tako nameravamo predstaviti) zagotavlja usmerjevalnik ali ruter, po domače. Le ta je naprava, ki po sami definiciji povezuje omrežja (npr. zunanji splet z notranjim lokalnim omrežjem). Verjetno usmerjevalnik praktično poznate kot škatlo, ki jo vam je namestil vaš ponudnik internetnih storitev, in je tarča kletvic ko preneha delovati, a v resnici je le ta več kot samo usmerjevalnik, saj je tudi modem (sprejema telefonski (A)DSL/VDSL ali optični signal), brezžična dostopna točka, server za tiskanje in še kaj drugega. Kot drugje tudi tu velja angleška figura govora, da je nekdo “jack of all trades, master of none”, kar pomeni, da opravlja veliko stvari vredu, a na nobeni ne presega. Prav zato sami pri naših dogodkih ne uporabljamo tovrstne naprave, temveč eno specializirano, saj so naše zahteve med dogodki bistveno višje kot pri povprečnih domačih uporabnikih.

 

Naprava, ki zagotavlja nemoteno brskanje po spletu, spremljanje prenosov na Twitch.tv, gledanje videov na YouTube in nenazadnje tudi igranje na naših dogodkih je Ubiquiti Edge Router Lite. Če se takoj spočetka dotaknemo cene – le ta je s ceno 99,90 € cenejši kot marsikatera večfunkcijska rešitev Asusa, Linksysa ali D-Linka. A nizka cena se ne rezultira v slabih sposobnostih naprave – prav nasprotno. Le ta je specializirana za premlevanje paketov podatkov, in le to ji gre zelo dobro od rok. Nizko ceno dosega z izločanjem nebistvenega, torej brezžičnih modulov, anten, lepotnih elementov, kot tudi RJ-45 portov, v katere priklopimo kable za internet. Tako ima naprava le tri porte, kar je število, ki se nam pogosto zdi prenizko, a glede na cenovni okvir se ne moremo pritoževati, še posbej ne ko vemo, da zmore naprava procesirati 1 milijon paketov na sekundo. Same specifikacije ruterja so naslednje:

  • Dvojederni 500MHz MIPS64 CPU
  • Strojno pospeševanje za procesiranje paketkov
  • 3x RJ-45 Gigabit Ethernet portov
  • 512MB DDR2 RAM
  • 2GB prostora za shranjevanje
  • 1 RJ-45 Serial Console Port
  • IPSec, OpenVPN, L2TP, PPTP VPN
  • DHCP, DNS Forwarding, Dynamic DNS, VRRP services
  • BGP, OSPF, RIP, and IGMP Proxy
  • QoS, Požarni zid NetFlow, SNMP, in mnogo drugih

 

Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (4)Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (1)Ubiquiti-Edge-Router-Lite-Mnenje (2)

 

Prav možno, da smo vas pri zadnjih nekaj alinejah izgubili, le te so napredne funkcije, katerih lep del sami niti ne uporabljamo (pridoma uporabljamo DHCP, DynDNS, QoS in požarni zid) zaradi neprimernosti za vrsto dogodkov in podatkov, ki jih pošiljamo skozi naprave, kot tudi zaradi nenujnosti le teh. Naš standardni proces konfiguracije je sestavljen iz nastavljanja porta Eth 1 na WAN povezavo, torej za povezavo s širokim spletom, na port Eth 2 nastavimo DHCP klient in postavimo Masquerade pravilo – tako ta port postane namenjen za vse računalniške sisteme udeležencev, za Eth 3 pa izberemo ločen subnet s svojim DHCP klientom, ki ga nato vežemo na brezžično dostopno točko.

 

Napisali smo, da zmore ta ruter procesirati do 1.000.000 paketkov na sekundo, a kaj to pravzaprav sploh pomeni v praksi? Verjetno najlepše vam lahko predstavimo zmogljivost Edge Router Lite z našo izkušnjo uporabe na EPICENTER LAN 4. Na tem dogodku smo gostili nekaj več kot 90 udeležencev z računalniki, ki so povprečno uporabljali ~100 Mbps sicer desetkrat močnejše internetne povezave. Nekajkrat smo videli, da se je številka povzpela nad 300 Mbps, a številka, ki prikazuje obremenjenost procesorja usmerjevalnika se skozi vse to ni premaknila nad 1 %. Tako smo prepričani, da bo Ubiquiti Edge Router Lite zadostoval za naše potrebe na dogodkih z zelo sposobno povezavo s spletom do velikosti 300 udeležencev, ko bomo pričeli pogledovati k sicer manj prenosnim, a bistveno bolj zmogljivim serverjem z 10 Gbps mrežnimi karticami.

 

Naslednjič se bomo posvetili našim najmanjšim mrežnim stikalom podjetja D-Link!