fbpx
Skip links

Serija člankov: Naša oprema – omrežna stikala

Poleg usmerjevalnika je za distribucijo širokopasovnega interneta, ki je v današnjih časih nenehne povezanosti nujen na lanpartyjih, so za kakovostno igričarsko izkušnjo nujna tudi t.i. omrežna stikala ali switchi.

 

Delovanje stikal

Osnovna naloga teh je posredovanje podatkovnih paketkov med napravami na lokalnem omrežju, kot tudi s storitvami na spletu. V preteklosti se je na lanpartyjih uporabljalo hube, ki so se pogosto porušili zaradi prevelikega števila trčenj med paketki (saj hub za razliko od stikala pošilja vse paketke vsem napravam priklopljenim nanj, medtem ko stikalo podatke posreduje le določeni napravi).

 

IMG_5955

IMG_5950

 

Dandanes je to z uporabo switchev bistveno lažje, saj skoraj nikoli ne prihaja do težav pri distribuciji paketkov po omrežju. Vseeno pa so imeli slovenski gaming dogodki sredi prvega desetletja tega tisočletja venomer težave z le temi. Tudi sami nismo bili pri naših začetkih imuni na te težave, saj je npr. na Epicenter LAN 1 in 2 bilo skupno nekaj ur preživelih odklopljenih od svetovnega sveta.

 

Naša oprema

A to je bilo odpravljeno z nakupom kakovostne mrežne opreme. Tako imamo v našem skladišču širok spekter omrežnih stikal:
– 5x Cisco 2948G (48-portno stikalo 100Mbps z dvema možnima razširitvenima mestoma za 1Gbps)
– 5x D-Link GO-SW-8E (majhno, prenosno 8-portno stikalo, ki deluje pri hitrosti 100Mbps)
– 2x Tenda S108 (majhno, prenosno 8-portno stikalo, ki deuje pri hitrosti 100Mbps)
– 2x Asus GX1008 V3 (majhno, prenosno, kovinsko 8-portno stikalo, ki deluje pri hitrosti 100Mbps)
– 1x Planet FNSW-1600S (16-portno unmanaged stikalo)
– 1x Planet FNSW-2401 (24-portno unmanaged stikalo)
– 1x HP V1410-16G (16-portno gigabitno stikalo, s hitrostjo preklapljanja 24Gbps)
– 1x Netgear Prosafe FS726T (24-portno 100Mbps stikalo z dvema 1Gbps uplinkoma)
– 
1x HP ProCurve 1400-24G J9078A (22-portno gigabitno stikalo)

 

Cisco 2948G stikala

 

Načrt za prihodnost

Tako bi lahko ob popolni zasedenosti naše mrežne opreme ta trenutek gostili lanparty, ki bi imel 376 uporabnikov povezanih na omrežje s pomočjo žične povezave. Kot lahko vidite je velik del našega omrežja še zmeraj na hitrosti teoretični maksimalni hitrosti 100Mbps, ki je sicer večja od marsikatere domače povezave s spletom, a sami smo na dogodkih vedno priklopljeni na bliskovito hitre povezave hitrosti 1Gbps in več. Prav zato imamo v srednjeročnem načrtu nadgraditi stikala tako, da bo uplink (povezava z glavnim stikalom oz. usmerjevalnikom) hitrosti 1Gbps, medtem ko je za končne uporabnike hitrost 100Mbps popolnoma dovolj, saj se izkaže v ~12MB/s prenosih na omrežju. Sam usmerjevalnik nameravamo s širitvijo dogodkov nad 500 udeležencev zamenjati z namenskim računalnikom z 10Gbps priključki, ki so sicer dragi, a predstavljajo nadgradnjo na hitrost, o kateri smo lahko prej le sanjali.

Nadgradnja hitrosti omrežja nam bo skupno z uporabo lancache tehnologije, skupno s Squid caching serverjem omogočila zagotavljanje najboljše gaming izkušnje za kar največje število udeležencev.

V naslednjem delu se serije člankov “Naša oprema” se bomo posvetili električnim zahtevam dogodkov in naših načinov reševanja preobremenjenosti električnega omrežja.