fbpx
Skip links

Pot do challengerja

httpss://www.youtube.com/watch?v=tE0himkTMMs

Da napišem ta vodič, sem se odločil zato, ker se vsak dan pojavlja veliko vprašanj, kako preplezati lestvico solo que-ja. V njem bom opisal vse, kar je po mojih izkušnjah potrebno, da pridemo do višje lige.

Preprosto:  Izboljšaj samega sebe.

“Ampak tohaj.. Dobivam samo trolle in noobe v ekipo.”

Izboljšaj SAMEGA SEBE, ne drugih.

 

Igralce bi lahko razdelil v tri kategorije:

  1. Igralec, ki se želi izboljšati
  2. Igralec, ki igra za elo
  3. Igralec, ki igra za zabavo

 

1. Igralec, ki se želi izboljšati

Če se želiš izboljšati, si že na pravi poti do challengerja! Bodi pripravljen vložiti veliko truda in časa. Preskoči drugo in tretjo točko ter beri naprej.

2. Igralec, ki igra za elo

Tvoj cilj je torej samo zmagati.  Tvoj razlog za igranje je, da se boš lahko ponašal pred prijatelji, ker si uspel priplezati do platinuma. V tem primeru ti svetujem, da igraš le enega ali dva top tier heroja in si z njim/a nabereš 2000 iger.  Vendar pa ti odsvetujem tak način igranja, saj boš večino časa frustriran in jezen, ko ti ne bo uspevalo.

3. Igralec, ki igra za zabavo

Če igraš za zabavo, zakaj sploh bereš ta vodič?! 😀
Uživaj v igranju normalov s prijatelji.

 

MINDSET

Pomembno je, da spremenimo svoje mišljenje o igri. Igramo zato, da izboljšamo sebe in ne svojih soigralcev.  Zavedati se moramo, da bi v vsakemu trenutku lahko naredil nekaj boljšega.

Primer: »Igraš midlane in tvoj nasprotnik roama botlane. Ti farmaš, namesto da bi pushal tower ali sledil tvojemu nasprotniku na bot.« Za vsako soigralčevo smrt krivi samega sebe in se vprašaj: »Kaj bi lahko tukaj naredil bolje?« Če boš igral za zmago, boš ob vsakem porazu jezen ali frustriran, saj ne boš izpolnil svojih pričakovanj. Zato igraj z namenom, da izboljšaš samega sebe in zmage bodo prišle naravno. Boljši igralec kot si, večji vpliv boš imel na igro. Ranked iger se nikoli ne preda, saj je to vendarle solo que in se lahko igra kadarkoli preobrne.

Primer: Igral sem ranked, v katerem sem igral mojo najslabšo vlogo(adc) in zmagal s 16k golda zaostanka.

Zakaj misliš, da igralci dosežejo challenger? Ker so dovolj dobri, da lahko vplivajo na igro in sami »pocarrijajo« soigralce.

 

MEHANIKA, ZNANJE IN FARMANJE

Za višje divizije rabiš tudi dobre mehanike(premikanje po mapi, jukanje oz. izmikanje skillshotom, zadevanje skillshotov).  Za boljšo mehaniko je potrebno samo igranje, še enkrat igranje in znanje o igri. Več iger kot boš mel, boljšo mehaniko boš imel. Isto je pri športih: Več treninga, boljša bo tvoja igra oz. performance (paziti moramo na burnout).

Pri mehaniki je pomembno tudi znanje o igri. Ko govorim o znanju, mislim na cooldowne različnih spellov in omejeno razdaljo wardov/spellov. Primer: »Lovi te Blitzcrank in imaš malo healtha, njegovemu hooku se boš izmaknil na vsakih koliko sekund?(predpostavljamo, da ima 30% cdr in je maxal q) Odgovor: »na 11 sekund«.

S časom in treningom ti to pride v kri in se izmikaš avtomatsko. Ko si malo boljši pri igranju, ti pri skillshotih  priporočam smartcast, saj se boš tako odzval hitreje kot pa z normal castom.

Primer: »S smartcastom igraš Lee Sina in želiš flash/sonic wave na nasprotnika: pri tem samo pritisneš bližnjico za flash in bližnjico za sonic wave, ponavadi F/D in Q. Če pa igraš brez smartcasta, je potrebno pritisniti flash, bližnjico za sonic wave + klik. Kaj je hitreje?« Igraj tako, kot ti je najbolj prijetno. Sprva sem tudi jaz uporabljal le normal cast in sem potreboval 2-3 dni, da sem se naučil smartcasta.

 

Če igramo adc, top ali mid je potrebno farmati. Farmati se lahko naučimo v customu.

Najprej se nauči farmati z uporabo basic napada in skillov. Ko se to naučiš, nehaj uporabljati skille in farmaj samo z basic napadi. Za vajo težjega farmanja ne uporabljaj run, masterijov in itemov. Sprva lahko izbereš lažjega heroja (np. Caitlyn, Zed), nato izberi heroje z manj attack speeda (npr. Anivia, Karthus).

Pomembno je, da samo »lasthitaš« miniona, da ne boš pushal svojega wave-a (in se tako izpostavil morebitnim gankom). Ciljaj na to, da boš v 10 minutah imel 100 farme.

 

KDAJ IGRATI SOLO QUE

Solo que je pametno igrati le, kadar smo lahko 100% osredotočeni na igro.  Zato ne smete biti utrujeni ali lačni. Pomembno je tudi, da pijete dovolj vode, redno skrbite za svojo higieno in čistočo svoje okolice. V primeru, da izgubite igro, vzemite nekaj minut premora in nekaj popijte (BREZALKOHOLNEGA, seveda) ali pojdite na svež zrak. Tako se vam bo resetiral mindset in boste ponovno sveži in pripravljeni na naslednjo igro. Če izgubite tri ali štiri igre zaporedoma, je čas, da prenehate  z igranjem in si vzamete dan premora.

 

KOMUNIKACIJA IN IGRANJE

Tukaj sem vam kopiral pregovor mladega, modrega moža:

»Zdrava komunikacija je ključ do zmage.«  ~Tohaj, 2015

Z zdravo komunikacijo ni mislil, da bo komunikacija jedla sadje in zelenjavo, ampak na to, da se normalno pogovarjaš, brez karkšnega koli verbalnega nasilja ali neprimernih besed.

 

Champion Select

Nikoli ne zanemarjaj champion selecta. Med čakanjem veliko ljudi gre na Facebook, igra Hearthstone itd. To ni pristop, ki ga iščeš.  V champion selectu je pomembno, da se pogovarjaš s soigralci. Tako bo lahko vsak igralec v tvoji ekipi dobil pozicijo, katero maina oz. se počuti samozavestno in prijetno. Najboljše je »fillat« za svoje soigralce, tudi če si first pick. Pomembno je, da izbereš »top » tier heroje.

Slabši tier = slabši rezultati.

Tukaj je seznam mojih top tier herojev za vsako vlogo (patch 5.4):

-Jungle: Lee Sin, Nidalee, Jarvan(!), Rek’Sai, Vi
-Adc: Graves, Jinx, Sivir, Kalista
-Support: Leona, Annie
-Top: Cassiopea, Lissandra, Kennen, Fizz, Rumble, Irelia, Gnar, Riven
-Mid: Cassiopea, Lissandra, LeBlanc, Zed, Ahri, Xerath, Katarina

 

Loading screen

Med nalaganjem igre je pomembno, da si v glavi razlagaš o lane matchupih in o kompoziciji obeh ekip. Kdo ima boljši late game? Kdo ma boljši early,mid game? Kdaj ma Irelia power spike(lvl 9)? Kdaj ima Vayne power spike(botrk)? Kje lahko gankaš? Kje boš začel v jungli?

 

Med igro

Je pomembno, da imaš neko komunikacijo med soigralci. Uporabljaj pinge, piši čas zmaja in barona,  čas summoner spellov, čas wardov itd. Komunikacija je zelo važna, saj si povezan s štirimi neznanci. Zavedaj se, da ne znajo brati tvojih misli in ne vedo, kaj boš naredil. Zato uporabljaj pinge!

Pazi, da ne boš spammal, prav tako se nikoli ne znašaj nad soigralci, jih zmerjaj itd. Še enkrat! Ti igraš zato, da se izboljšaš. Če bo tvoj top laner umrl 2x v tretji minuti, bodi tiho in se fokusiraj na svoj gameplay. Če se soigralci med seboj »flejmajo«, se postavi na stran enega igralca, tako da bodo potem raje »flejmali« tebe in to preprosto ignoriraj. Obstajajo tudi »mute« gumbi.

Pomembno je tudi, da kupuješ pravilne oz. ustrezne iteme. Vision control je tudi zelo pomemben! Ward ward ward ward ward!

 

ANALIZA PO IGRI

Po vsaki igri lahko pregledamo posnetek pravkar odigrane igre in analiziramo svoj gameplay. Posnetek lahko poiščeš na lolkingu. Pri analizi igre je pomembno, da odkriješ svoje napake, ki si jih počel med igro, in jih poskušaš popraviti v  naslednji igri. Kot sem že prej omenil: v vsakem trenutku lahko naredimo nekaj boljšega! Najpogostejše napake, na katere moramo paziti med igranjem League of Legends:

-Premalo pozornosti posvečamo minimapu
-Ne znamo dovolj dobro farmati
-Nepravilno izmenjujemo damage
-Nepotrebni in neumni teamfighti
-Gankamo kljub temu, da ne vemo, kje je enemy jungler (odvisno od matchupa)
-Po nepotrebnem nas ulovijo
-Raje dobimo 1 kill kot pa tower (OBJECTIVES > KILLS)
-Preveč smo pohlepni
-Nepravilni itemi in jungle poti
-Ne postavljamo dovolj wardov
-Ne zamenjamo trinketa
-Napačna analiza nasprotnika
-Overextend brez wardov
-Slaba komunikacija
-Igranje na tiltu
-Slaba pozicija v teamfightu
-Napačen focus

 

 

 

Avtor: Kevin »tohaj« Batič