fbpx
Skip links

Test in ocena miške Razer Imperator

Posodobitev 12/2013: Testna miška Razer Imperator ima takoimenovan Z-axis bug, torej vsakič, ko jo dvignemo ter damo nazaj na mizo, se kurzor pomakne desno navzdol. Ne za veliko, a dovolj, da miške več NE priporočamo.

Imperator je najnovejši mišak iz laboratorijev Razerja. V impresivni zgodovini podjetja najdemo nemalo kakovostnih mišakov, kot na primer Boomslang, Copperhead, DeathAdder in Mamba. Z Imperatorjem so  ukinili poimenovanje po strupenih kačah, tako da zastavonoša Razerjevih ožičenih ustvarjalev masakra več ni kača, temveč Razer Imperator.

Ob ustvarjanju miške so imeli razvijalci v mislih prijaznost uporabniku, kajti osnovana je za zadovoljitev želja vsakega posameznika kar se tiče optimizacije in prilagoditev za večje udobje. Pri marsikaterem mišaku so stranski gumbi docela neuporabni zaradi različnih načinov držanja mišk, bodisi z dlanjo, bodisi konicami prstov. Ta problem se pri Imperatorju ne pojavlja, saj je na spodnjo stran integriran drsnik, ki nam omogoča postavitev gumbov v nam ustrezen položaj. K udobju pripomorejo tudi globoke udrtine na straneh, grajamo lahko le občutljivost svetleče plastike na umazanijo in prah. Zgornji del miške je izdelan iz sedaj že za Razer značilne nedrseče plastike, ki je nikakor ni mogoče umazati. V ta del je vključen tudi kača, logotip podjetja, ki počasi utripa z modro barvo. Polek logotipa je edina osvetlitev na mišaku kolešček. Na njem pogrešamo možnost nastavljanja trdote, kot je to bilo prisotno pri Mambi, a za dvakrat nižjo ceno pravzaprav tega niti nismo pričakovali.

razerimperator1

Dolžina kabla ovitega v plastičen pleten ovoj je 2,1 metra, kar bo verjetno ravno prav za normalno namizno konfiguracijo. Kot običajno na drugi strani kabla binglja pozlačen USB konektor, ki naj bi v teoriji zaradi prevlečenosti z zlatom izboljšal sposobnosti, a je to – kot običajno – le marketinški trik. V zadnjem času se pojavljajo izdelki, ki imajo senzorje pomaknjene na stran, včasih tudi proti vrhu. Ta postavitev preprečuje nakup miške igralcem, ki ga premikajo z zapestjem, saj kurzor enostavno ponori. Tega se pri Razerju zavedajo in zato je 5600dpi senzor v Imperatorju postavljen na sredino. Za hitro komunikacijo z računalnikom Imperator javlja premike računalniku 1000 krat na sekundo. A ker nismo vsi pristaši mišakov odzivnih kot predozirani zasvojenci s kofeinom, dobimo pri Razerju programsko orodje, s katerim lahko enostavno spremenimo vse od občutljivosti miške do osvetlitve. Čeprav Imperator nima možnosti spreminjanja teže, kot je to videno v marsikateri miški enakega cenovnega razreda, je uporaba fantastična. Troje velikih teflonskih nog – ki so neslišne – poskrbijo za gladko drsenje po vseh podlogah, opcijsko spreminjanje občutljivosti na sami miški pa nam omogoča hitro prilagoditev na spreminjanje oborožitve v igrah.

Razer Imperator se bojuje za prevlado v razredu, kjer dominirajo tehnološko napredne, dovršene, zanesljive, a drage miške. Kot že mnogi proizvajalci pred Razerjem so z izdelkom ponudili tržišču nekaj novega. A v našem primeru to ni najnaprednejši optični senzor, najhitrejši odzivni čas ali najbolj napredno programje, temveč je to možnost prilagoditve lastnim potrebam. Seveda že pri prejšnjih značilnostih Imperator sije, a kar se tiče možnosti prilagoditve je so pa možnosti spreminjanja praktično neomejene. Zatorej če od svoje miške zahtevate tehnološko naprednost in udobje, je Razer Imperator logična izbira.

+ sposoben senzor, udobnost, subtilna osvetljava
stranski del se hitro umaže